zaterdag 28 oktober 2023

Zoals altijd: rustig in de havens

Vandaag had ik weer eens zin om een paar uurtje door de havens van IJsselmonde te dwalen. Een aaneenschakeling van lelijkheid, maar op één of andere manier heb ik toch altijd het idee dat er een goede soort gaat komen. Met de grote aantallen alken voor de kust zou dat natuurlijk een mooie mogelijkheid zijn, of gewoon een pallas' boszanger ofzo. Er valt genoeg te bedenken... Maar het viel vandaag tegen, zoals het eigenlijk altijd tegenvalt in de havens.

Zwarte kraai

In wat ruigtes hier en daar zitten wat zanglijsters, vinken en putters. In wat grotere bosschages nog een mezengroepje en wat heggenmussen, maar het is stil. Alle vogels op het water bleken helaas ook futen, krakeenden of aalscholvers te zijn. Het leukste was wellicht nog een groepje van vier zwarte roodstaarten die vanaf de hekken (die staan er ten slotte genoeg) aan het foerageren waren.

Zwarte roodstaart

Putter

Ook op de begraafplaats van Pernis is het rustig, alleen wat goudhaantjes zitten in de veelbelovende bosjes. Naast de begraafplaats lopen nog wel twee ooievaars te foerageren, welke beide zijn geringd. Dat is dan nog wel leuk natuurlijk! Eén exemplaar werd in 2015 in Staphorst geboren, overwinterende weleens in Frankrijk en lijkt tegenwoordig op basis van de terugmeldingen in Blijdorp te broeden. Waarschijnlijk doet de andere dat dus ook, maar na het ringen in 2020 in Alphen a/d Rijn waren er geen terugmeldingen. Toch nog wat leuks dus in de havens! 


Ooievaars uit Staphorst (2015) en Alphen a/d Rijn (2020)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten