woensdag 18 oktober 2023

Een buizerd en de eerste bokjes

Vanochtend startten we de dag met een vangpoging voor matkoppen in het Klein Profijt. De vorige vangpoging was succesvol, dus de verwachtingen waren hoog gespannen en de netten werden weer rondom de voedersilo's geplaatst. De eerste vangst van de dag was echter geen zangvogel, maar in het net hing plotseling een buizerd! Hij was op een koolmees geklapt (die het niet meer kon navertellen) en kon ook het net niet meer uitkomen. Wat een vogel! Voor mij een nieuwe soort om te ringen! Erg gaaf! 

Buizerd

Hierna liep het de hele ochtend rustig door met wat pimpel- en koolmezen, wat goudhanen en roodborsten, een enkele tjiftjaf en vink. Matkoppen lieten zich helaas niet vangen vandaag, maar met enige regelmaat hoorden we ze wel rondom ons heen. Jammer! Misschien dat ze het trucje door hebben? Ook de boomklever was nog present, één van de weinige op IJsselmonde dit jaar, aangezien we dit jaar voor het eerst sinds lange tijd 0 broedgevallen hadden van deze soort. Wellicht dat het hier volgend jaar weer gaat lukken? Maar ook de boomklever liet zich niet vangen, maar wel leuk bekijken! 


Boomklever

Rond het middaguur hielden we het voor gezien en besloten Rutger en ik nog even langs de kleine strandloper in Oud-Reijerwaard te gaan. Die bleek helaas vertrokken, maar een bonte strandloper maakte wel veel goed! Ook liepen in de groep kieviten nog twee gekleurringde vogels, waaronder een exemplaar die afgelopen broedseizoen geringd is in de Volgerlanden. Leuk! Een waterpieper die nog naast ons inviel bleek helaas ongeringd. 


Bonte strandloper

Aangezien de wintertelling afgelopen zaterdag niet lukte, stond het op de planning om die vanmiddag te doen. Rond 15u voer ik weer eens over richting de Sophiapolder, waar mijn oog als eerste viel op een groep van 10 casarca's die kort hiervoor in de Crezéepolder waren gemeld. Kennelijk waren ze wat opgeschoven, maar wat een fraaie vogels. Op de Sophiapolder hielden ze het ook niet lang vol, want na een half uurtje vertrokken ze weer verder naar zuid. 



Casarca's

Op het eiland zaten verder met name heel veel krakeenden, meer dan 1100 telde ik er uiteindelijk. Ook pijlstaarten waren weer leuk aanwezig met ca. 15 exemplaren. In de groep meeuwen stond nog een tweetal geelpootmeeuwen, terwijl tussen de kieviten nog een mooie groep van 15 bonte strandlopers foerageerden. De zeearenden die hier vrijwel dagelijks een eend komen halen ontbraken vanmiddag op het toneel, misschien vanwege de harde oostenwind? 

Pijlstaarten

De dag sloot ik uiteindelijk af met Rutger op het braakliggende terrein bij de Volgerlanden. Eindelijk was er wat aankomst geweest van bokjes en we konden alle vier exemplaren vangen en van een ringetje voorzien. Allemaal jonge vogels en dus ook allemaal ongeringd. Hopelijk gaat het niet lang duren voor we een exemplaar van afgelopen winter gaan terugvangen! 
Bokje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten