donderdag 26 oktober 2023

Weer eens een kokardezaagbek en lege mavla

Ondertussen zijn al mijn soorten weer teruggekomen waar ik in de winter altijd onderzoek naar doe, meerdere dagen per week probeer ik dan ook bokjes te vangen. Afgelopen dinsdag de tweede vangpoging weer gedaan voor waterpiepers, waar alweer zo'n 40 waterpiepers op de slaapplaats aanwezig waren. Uiteindelijk belandden ook vijf vogels in de netten die van kleurringen konden worden voorzien. Na eerder deze herfst alleen een terugvangst, vliegen er nu dus weer vijf nieuwe gekleurringde waterpiepers rond! 

Waterpieper R/BYB

Gisterenmiddag kon ik het niet laten om (na nog vier bokjes geringd te hebben) even heen en weer te rijden naar de Amsterdamse Waterleidingduinen voor een kokardezaagbek. Deze dwaalgast uit Noord-Amerika zit daar nu enkele dagen, maar nog steeds ontbreekt er een goedgekeurd exemplaar op mijn Nederlandse lijst. In dat kader toch de vogel maar even bezoekje gebracht in regen, met de gedachte dat de vogel schuw en ongeringd is, een gaaf verenkleed heeft en er in Europa flinke aantallen Noord-Amerikaanse dwaalgasten opduiken. Hopelijk wordt hij aanvaard en als zodanig wild beschouwd zullen we maar zeggen... 

Bokje

Kokardezaagbek

In de hoop om zelf nog een leuke soort te vinden, besloot ik vanochtend weer eens een bezoekje aan de Maasvlakte te brengen. Een ochtendje rondstruinen op de verschillende goede plekken leverde uiteindelijk niet meer op dan een velduil. Betere soorten zaten er niet in, waarmee het toch een wat mager najaar op de vlakte blijft helaas. 



Velduil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten