zaterdag 21 oktober 2023

Stil in de polders, maar wel een oude bekende!

Afgelopen donderdag was ik weer eens een ochtendje op de Maasvlakte. Midden oktober kan er natuurlijk van alles worden gevonden, maar het bleef verdacht rustig. Een blauwborst op de Vuurtorenvlakte was uiteindelijk wel het hoogtepunt, want zo'n late blauwborst is toch wel echt een zeldzaamheidje! Verder was ook de eerste houtsnip present en waren de bosjes aardig gevuld met merels, roodborsten, goudhanen en tjiftjaffen. Ten slotte mag ook een velduil in de ochtendschemering natuurlijk niet onvermeld blijven! 
Velduil

Roodborst


Witte kwikstaart

Vanochtend startte ik de dag weer met een vangpoging voor bokjes op een braakliggend terrein. Dat leverde gelijk weer twee exemplaren op. Mooi! Vanmiddag besloot ik weer een eerste zoekrondje te gaan doen naar waterpiepers, om te zien hoe de akkers er bij liggen en waar de eerste teruggekeerde exemplaren zich op zouden houden. Voordat een waterpieper in beeld was, had ik al wel een zeearend op een weiland! Hoe snel kan het veranderen in één jaar tijd, waar dit vorig jaar nog ondenkbaar was op IJsselmonde! 
Zeearend

In Polder het Buitenland bij Heerjansdam vond ik even later wel een groepje witte kwikstaarten met wat graspiepers, maar van waterpiepers was daar nog geen spoor. Omdat er vermoedelijk nog niet veel exemplaren terug zijn, besloot ik het voor nu even te laten wat het was. Diverse akkers lagen er in ieder geval weer mooi bij! 
Witte kwikstaarten

Ten slotte checkte ik nog even Oud-Reijerwaard, in de hoop op geringde kieviten tussen de vele kieviten die daar dagelijks staan. Die vond ik helaas niet, maar een kokmeeuw met een opvallend opstekende staart was een aangename verrassing! Dit kon namelijk niemand anders zijn dan W-JNP, een Deense kokmeeuw die we met de meeuwenrondes door Rotterdam-Zuid vaak tegenkwamen in Keizerswaard. Zie bijvoorbeeld hier. De kleurring is al jaren verloren, maar de metalen ring bleek er nog aan te zitten en dankzij het opvallende uiterlijk was hij dus nog steeds op grote afstand herkenbaar. Leuk zo'n oude bekende! 
Deense kokmeeuw W-JNP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten