zaterdag 14 oktober 2023

Mooie ochtend met zeetrek

In tegenstelling tot vorige week zijn de voorspellingen voor vandaag een stuk beter, en er staat inderdaad een flinke bries (6 bft) uit het noordwesten. Ideale omstandigheden om weer aan zee te zitten en vanaf kwart voor acht zit ik dan ook met Arie-Willem van der Wal en de Molenaartjes bij de matten op de Tweede Maasvlakte. Ook op andere plekken om de Maasvlakte wordt geteld (Maasmond en trektelpost), wat het altijd weer interessant maakt en soms handig is om vogels op te pikken. Het begint alleen slecht, want het eerste vaal stormvogeltje missen we al snel, die wordt wel bij de trektelpost gezien... Later zien wij ook weer soorten die elders niet worden opgepikt en omgedraaid. Bij de Maasmond zagen ze uiteindelijk relatief veel vaal stormvogeltjes (of hingen die daar rond?!), terwijl wij weer wat meer jagers hadden. Maar het vloog dus goed! 

Al snel zien we de eerste kleine jagers naar het zuiden vliegen, uiteindelijk zien we ruim 20 exemplaren. Erg leuk en toch ook wel mijn favoriete jager is middelste jager, waarvan we uiteindelijk vier exemplaren langs zien trekken, waaronder een eerste juveniele vogel van het najaar. Vooral de adulten zijn bijzonder fraai en ze komen ook mooi langs. Wat een gave beesten! Ook twee kleinste jagers belandden op de lijst, want twee exemplaren komen op redelijk afstand mooi langs. Eén exemplaar vliegt samen met een kleine jager, waardoor vooral ook het verschil in formaat en vliegwijze leuk is te vergelijken. Grote jagers ontbreken helaas volledig op het toneel en sinds de vogelgriepuitbraak onder deze soort vorige jaar worden ze nog maar in hele lage aantallen gezien. 

Het is natuurlijk ondertussen oktober, dus noordse pijlstormvogels zijn niet dik meer gezaaid. We zien dan ook maar één exemplaar op afstand naar het zuiden trekken, terwijl we nog vijf grauwe pijlstormvogels zien. Erg leuk zijn met name ook een tweetal vaal stormvogeltjes, waarvan één exemplaar zich langdurig en op redelijke afstand (ca. 800m) laat bekijken. 

Drieteenmeeuw 1kj

Eén van de hoogtepunten van een dagje zeetrek zijn vaak ook vorkstaartmeeuwen, en daarvan zagen we er vanochtend twee! De eerste werd aangekondigd vanaf de Maasmond, de tweede niet en die zat ook wat verder weg. Erg leuk om die soort weer te zien! Ten slotte werd ook nog een rosse franjepoot aangekondigd, die op behoorlijke afstand naar zuid vloog. Overigens vlogen er de hele ochtend grote aantallen bonte strandlopers, alken, roodkeelduikers en jan-van-genten, dus van een lege zee was nooit sprake. Al met al weer een schitterende ochtend op de Maasvlakte!  

Geelpoot- (links) en pontische meeuw (1kj)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten