dinsdag 23 juni 2020

Koloniebezoek op de Sophiapolder

Net als voorgaande jaren is het aangelegde schelpenstrandje op de Sophiapolder ook dit jaar weer ingenomen door vele visdieven, bijna honderd paar! Ook kluten hebben dit jaar weer in aardige aantallen (15 nesten) op het eiland gebroed. Om de jongen te gaan kleurringen, varen Laurens van der Wind en ik met de beheerder van het gebied richting de Sophiapolder. Bepakt en bezakt om hopelijk veel jongen te kunnen kleurringen, net zoals afgelopen jaar

Als we de kolonie naderen gaat al snel alles de lucht in, schitterend om de aantallen te zien! Jonge visdieven zien we nog niet vliegen, wat eigenlijk ook niet zou kunnen omdat we drie weken terug ook in de kolonie waren. Toen waren nog geen eieren uitgekomen. Tussen de vele alarmerende vogels zien of horen we in tegenstelling tot vorig jaar geen zwartkopmeeuwen, en ook zilvermeeuw is niet van de partij. Wel alarmeren natuurlijk tientallen stormmeeuwen, enkele kleine mantelmeeuwen en ook dit jaar enkele paartjes kokmeeuw. 

Op de schelpen is het gelijk zoeken geblazen naar de jonge visdieven, maar we schrikken al snel van het hoge aantal dode jongen. Ook exemplaren die al bijna kunnen vliegen liggen dood in de kolonie of lopen wat kreupel rond. We hebben geen idee wat er aan de hand is, maar tientallen dode jongen klinkt niet erg gezond. Gelukkig vinden we ook nog een heel aantal gezonde kuikens en kunnen ruim twintig visdieven van ringen voorzien. Zeven exemplaren zijn groot genoeg om ook een kleurring aan de poot te krijgen. 
Visdief

Tevens kunnen we ook nog enkele (grote) jonge stormmeeuwen in de kolonie vinden, die we uiteraard ook met een ringetje versieren. De kluten lijken het helaas ook hier, net als in de Crezéepolder, slecht gedaan te hebben. Uiteindelijk zien we toch nog een paartje met vier jongen lopen, waar we na een sprint door de bagger nog twee jongen van kleurringen kunnen voorzien. 
Stormmeeuw

Al met al een geslaagde avond met veel geringde vogels, maar wel jammer van de (vele) mislukte broedgevallen. Hopelijk komen de geringde vogels echter groot en zien we die over één of meerdere jaren weer terug! 

Kluut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten