dinsdag 2 juni 2020

Hoog aantal nesten en een mooie bever

De hoogtepunten van de afgelopen dagen waren wel een zeearend en kruisbek over mijn nieuwe tuin, waarmee de eerste betere soorten weer op de tuinlijst staan. Een vale gier vloog daarbij zaterdag ook nog eens bijna over de tuin heen, of misschien net buiten het zicht achter een flat. Helaas kon ik 'm niet oppikken, mede ook omdat het beest heel hoog zat. Jammer natuurlijk, maar het belooft wel wat!

Zaterdagavond keek ik vanaf de Veersedijk nog even over de Sophiapolder, waaruit bleek dat de kolonie volop bezet is met visdieven, kluten en ook een kokmeeuw. Camerabeelden van met een drone lieten ook al meerdere kokmeeuwen zien, dus de verwachtingen waren voor vanavond hoog gespannen. We wilden namelijk de kolonie goed tellen en kijken hoe de situatie er was. Al jaren broeden op de Sophiapolder al visdieven en dit jaar lijken dus ook de kluten in aardige aantallen aanwezig. Wie weet lukt het vanavond ook nog om een kluut te vangen en te ringen...

Eenmaal met Laurens van der Wind bij de kolonie gearriveerd is duidelijk dat er dit jaar echt veel visdieven zitten. Uiteindelijk tellen we dan ook 93 nesten, een prachtig aantal en record voor deze locatie. Ook broeden er maar liefst 17 paar kluut, erg veel! Een poging om een oude vogel te vangen mislukt helaas, maar verder is het een succesvol bezoek waarbij we ook 4 nesten van kokmeeuw vinden. Ook deze soort broedde nooit in zulke hoge aantallen in het gebied. De enige kuikens die we zien zijn van een stormmeeuw, die al ook al jaren met 20-30 paartjes verspreid over  de dijk broedt.
Stormmeeuwen
Nest visdief
Nest kluut
Nest kokmeeuw
Na een uurtje varen we weer weg uit de kolonie en worden opeens blij verrast als er naast de boot een bever opduikt. Het beest zwemt met een tak in zijn bek en gaat die rustig af zitten knagen op een luw hoekje op de punt van het eiland. Wat een bakbeesten zijn het toch. Een mooie afsluiter van dit succesvolle bezoek. Over zo'n 3 weken is het weer tijd om terug te gaan en de visdiefkuikens te gaan ringen. Hopelijk wordt het weer een succesvol jaar!
Bever

Geen opmerkingen:

Een reactie posten