dinsdag 30 juni 2020

Nieuwe soort: Dougalls stern!

Vanaf 18 juni wordt vrijwel dagelijks een dougalls stern gezien in de kolonie grote sterns in de Putten, bij Camperduin. Deze stern, waarvan de dichtstbijzijnde kolonie in Ierland ligt, is nog steeds een soort die ontbreekt op mijn lijst, omdat ze vaak maar kort aanwezig zijn in Nederland. Dit exemplaar lijkt daarentegen wel makkelijk te zijn, zodat ik besluit vanochtend eens een poging te gaan wagen. Per slot van rekening bleek gisteren ook nog een tweede exemplaar in de kolonie te zijn gezien! 

Om iets van half 8 rijd ik weg uit Ambacht en haal eerst nog Albert Molenaar op, waarna we koers zetten richting Noord-Holland. Op de locatie aangekomen blijkt de vogel nog niet gezien te zijn, zodat we op de dijk (met lekker goed overzicht) gaan zien om de kolonie af te speuren. Om iets voor tien is het al raak, als ik de vogel kort zie vliegen boven de kolonie en weer in zie vallen aan de achterkant van het eilandje. Net niet zichtbaar helaas... We alarmeren de rest dat de adulte vogel, want die zag ik, nog aanwezig is, waarna we nog wat hoger gaan zitten voor beter overzicht. 

Camperduin, De Putten

Na een kwartiertje wachten is het weer raak, en nu gaat de vogel hoog boven de kolonie foerageren. Hij laat zich vervolgens schitterend bekijken! Hoog vliegt hij heen en weer boven de andere sterns, maar zo nu en dan maakt hij een harde en doelgerichte duikvlucht omlaag. Hij heeft het namelijk gemunt op visdieven en grote sterns met vis in de snavel. Deze weet hij heel handig soldaat te maken, zeker twee keer zien we 'm succesvol 'kleptoparasiteren',  zoals dat mooi heet. Wat een schitterend sterntje! Als de vogel weer op het eiland gaat zitten houden we het ook wel voor gezien, de doelsoort is binnen! 


Dougalls stern

Omdat we nog wel wat tijd hebben, gaan we nog wat zeldzame plantensoorten af. Nabij Camperduin zien we snavelruppia, knolvossenstaart en geelwitte ossentong. Verder zuidelijk komen we ook nog stengelomvattend havikskruid, zeelathyrus en bokkenorchis tegen. Toch leuke nieuwe soorten en een mooie aanvulling op deze dag! 

Bokkenorchis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten