vrijdag 5 juni 2020

Afwisselende werkdag...

Vandaag, de vrijdag, was weer m'n werkdag voor de Grauwe Kiekendief, dus in alle vroegte loop ik op de Utrechtse Heuvelrug voor broedvogelinventarisaties van twee akkergebieden. Voor een aantal soorten zit het broedseizoen er alweer op, want zo hoor ik op diverse plaatsen jonge bonte vliegenvangers. Ook de boompiepers, waarvan er een aantal langs de percelen hebben gebroed, zijn druk bezig met het voeren van hun jongen. Andere noemenswaardige waarnemingen zijn van alarmerende grote lijsters en nog een zingende boomleeuwerik.
Bonte vliegenvanger
Naast de vogels kijk ik vanochtend ook nog wat omlaag voor wat plantjes, wat nog enkele nieuwe soorten oplevert in de vorm van grote windhalm, slofhak en korensla. Geen alledaagse soorten in het veen, maar typische soorten van zanderige akkers. Leuk! Ook een reekalf blijkt in een perceel te liggen.
Reekalf
Slofhak
Gelukkig ben ik voor een regenfront klaar met de telling en kan ik in de regen terug naar huis rijden. Aangezien het voorlopig nog blijft regenen, besluit ik die tijd te vullen met het zoeken van enkele plantensoorten op de terugweg. In Utrecht tref ik op een bekende groeiplaats diverse distelbremrapen in een mooie oever met o.a. ook rietorchissen. In een nieuwbouwwijk in Nieuwegein zie ik vervolgens smal fakkelgras en gekielde dravik tussen de klinkers. Bij Vianen tref ik in de uiterwaarden nog het zeldzame veldkweek, maar zie ik ook het voor mij nog onbekende zannichellia, een waterplantje dat lijkt op de fonteinkruiden.
Distelbremraap
Na nog een plek voor muurhavikskruid in Nieuwegein bezocht te hebben, kom ik op de terugweg verder nog langs zeegroene muur, beemdlangbloem, gevleugeld helmkruid en vreemde ereprijs. De plantenlijst is op deze manier toch weer met zo'n 10 soorten uitgebreid, altijd leuk!
Zeegroene muur
In de middag ben ik nog een paar uurtjes in de polders bij Rhoon. Nieuwe kuikens van scholekster tref ik aan, maar die zijn nog te klein voor kleurringen. In de Zegenpolder ring ik nog enkele kievitskuikens en is een gezinnetje met 3 bijna vliegvlugge kleine plevieren ook een leuke ringvangst! Al met al een bijzonder afwisselend dagje buiten!
Kievit
Kleine plevieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten