dinsdag 2 juli 2019

Kuikentjes ringen

Gisterenavond voor een vleermuisronde in Barendrecht doe ik met Richard van Vugt nog even de Portlandpolder aan. Dat blijkt een succes te zijn, wat we kunnen vier kievitkuikens en een jonge scholekster ringen! Het zijn allemaal grote kuikens, dus hopelijk gaat het deze kuikens lukken om vliegvlug te worden. Van de kieviten zullen dit waarschijnlijk de eerste vliegvlugge kuikens van het jaar in het Buitenland van Rhoon zijn. Niet best...
Jonge kieviten
Scholeksterkuiken
Vanochtend ben ik weer present bij het pontje naar de Sophiapolder, waar Dirk van Straalen en ik de visdiefkolonie gaan bezoeken op het eiland. Bij aankomst worden we al aangenaam verrast door een paartje zwartkopmeeuwen, die ook later boven onze hoofden gaan alarmeren. Dat duidt toch wel op een territorium van deze soort. Een nieuwe voor IJsselmonde!

De visdieven hebben het gelukkig ook heel goed gedaan, en uiteindelijk kunnen we 19 jongen ringen! Het zijn al beestjes van prachtig formaat en rond de kolonie tellen we dan ook al bijna 20 vliegvlugge jongen. Die waren ons te slim af... Al met al een goede score voor zo'n kolonie, en er liggen ook nog zo'n 10 nesten met eieren. Vermoedelijk beesten die pas laat zijn gearriveerd of eerder een mislukt broedsel hebben gedaan.
Visdieven
Vleugelopmeten
Naast de vele visdieven en het paartje zwartkopmeeuwen, broeden op de dijken ook nog zeker zo'n 30-40 paar stormmeeuw. Veel jongen vliegen al, maar eentje heeft zich nog verstopt in de vegetatie. Die was voor ons... Ook lopen er nog enkele jongen van kleine mantelmeeuw, waar drie paar van heeft gebroed. Nog heel verrassend is een jonge kokmeeuw die we treffen. Een soort waarvan ik niet doorhad dat hij weer als broedvogel aanwezig was. Het is dan ook pas de eerste keer weer sinds 2014 dat deze soort op de Sophiapolder en dus op IJsselmonde broedt. Een prachtig bezoek dus!
Stormmeeuw
Kokmeeuw
Kleine mantelmeeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten