donderdag 12 juli 2018

Treintwitch voor kleine tanglibel

Al enkele dagen zitten er kleine tanglibellen langs het riviertje de Worm, nabij Kerkrade. Dit riviertje vormt de grens met Duitsland, maar heeft meerdere grindbanken. Voor kleine tanglibellen is dat ideaal, omdat zij deze steentjes vaak gebruiken als uitkijkpost. Aangezien ik aanstaande zaterdag niet kan, besluit ik vanochtend gewoon maar eens de stoute schoenen aan te trekken en in de trein richting het zuiden te stappen. In de trein kan ik nog veel dingen doen en het is eens wat anders dan een dagje binnen zitten. Zo gezegd, zo gedaan.

Rond half twee stap ik uit op het station Chevremont, nabij Haanrade. Vandaar is het nog een kleine twintig minuten lopen naar de plek in het Wormdal. De afstand wordt vrij snel afgeleid, ook al wordt af en toe gestopt voor wat gouden en greppelsprinkhanen. Eenmaal bij het stroompje loop ik eerst een stukje naar het noorden. Al vrij snel zie ik daar een beest op de klei langs de beek zitten. Erg vrij! Als de zon achter de wolken verdwijnt is hij echter weer snel verdwenen, en loop ik nog naar de beste plek langs de beek.
Kleine tanglibel
Worm
Daar aangekomen blijk ik niet de enige te zijn, want meerdere fotografen lopen daar al rond. Gelukkig zitten er ook nog twee kleine tanglibellen, die zich fantastisch laten bekijken! Op takjes en dergelijke valt het scherpstellen voor mijn cameraatje niet mee, maar als er eentje op een karretje van één van de fotografen gaat zitten is tie voor mij... Wat een gave beesten, met dat kenmerken tangvormige achterlijf!
Fotografen bij de klein tanglibel

Kleine tanglibel
Om 14:58 ben ik weer aanbeland op het buitenlands aandoend stationnetje, waarvandaan ik weer terugreis naar het Ambachtse. Echter, nu wel met mijn 65ste libellensoort in Nederland! Na de oostelijke witsnuitlibel eerder dit seizoen, 'moet' ik nu enkel nog de zadellibel, mercuurwaterjuffer en noordse glazenmaker. Eens kijken wat daarvan de komende tijd nog gaat lukken...
Kleine tanglibel op de keien
Station Chevremont

2 opmerkingen:

 1. Hoi Cornelis, wat heb je een leuke blog! Ik kwam hem tegen doordat ik op zoek was naar informatie over het Develpark en het Waal en Devel gebied. Daarover schrijf ik namelijk artikelen voor weekkrant de Kombinatie. Ik heb begrepen dat jij ook regelmatig in deze gebieden komt. Heb jij hier ook overgeschreven in je blogs en zo ja, zou ik je informatie (met bronvermelding uiteraard) mogen gebruiken voor mijn srtikelen? Mocht je face tot face iets willen/kunnen vertellen, ook leuk natuurlijk! Ik hoor graag van je! Leuk is trouwens, dat ik je moeder ook goed ken, vraag maar aan haar ;)

  Groetjes van Anja Helmink

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Anja, bedankt! Ja ik kom daar inderdaad met enige regelmaat en met wat zoeken is dat wel terug te vinden. Gebruiken is geen probleem!

   Ik begrijp het ja, u krijgt de groeten!

   Groeten,
   Cornelis

   Verwijderen