woensdag 18 juli 2018

Visdieven ringen op Markenje

In alle vroegte loop ik vanochtend weer door een woonwijkje. Deze keer is het in Giessen-Oudekerk, waar gelukkig aardig wat activiteit van vleermuizen blijkt te zijn. Dat maakt het vleermuiswerk toch wel wat aantrekkelijker. Ook vind ik nog enkele verblijven en roepen op de achtergrond nog een bos- en ransuil. Dat maakt het toch wel aangenaam!

Eenmaal thuis ga ik vrijwel gelijk door richting Markenje, een eilandje in de Grevelingen. Net als in de rest van de Delta, worden hier namelijk de visdieven geringd door o.a. Dirk van Straalen en Pim Wolf van Delta Milieu. In heel de Delta wordt zo het succes van kustbroedvogels gemonitord. Aangezien ik in de nabije toekomst hopelijk ook visdieven op de Sophiapolder kan gaan ringen, wil ik graag een keertje kijken hoe het eraan toegaat in de Delta.
Ringen op Markenje
Na eventjes waden zijn we op het eiland en blijken er nog volop legsels van visdieven te liggen. Allemaal tweede broedsels, omdat het eerste nest kennelijk mislukt is voor deze paartjes. Gelukkig liggen er ook nog wel de nodige kuikens, die we van een ringetje kunnen voorzien. De wat grotere jongen (met een grotere overlevingskans) krijgen tevens een kleurring.
Nestje van een visdief
Gekleurringde visdief
Overigens is het ook naast de visdieven een prachtige ochtend. Er vliegt namelijk nog een noordse stern rond, die op de roep opvallend makkelijk eruit te pikken is, en twee dwergsterns komen nog voorbij. Een paartje met jonge bontbekpleviertjes loopt ook nog rond, welke zich schitterend laten bekijken! De noordse woelmuis die ik voor m'n voeten zich wegschieten is trouwens de beste soort van de ochtend. De ondersoort die we in Nederland hebben, komt namelijk alleen maar in ons land voor, en verder nergens in Europa. Leuk! Het is pas de eerste keer pas dat ik 'm zie.
Bontbekplevier probeert ons weg te lokken...
Samen met Dirk rijd ik ook nog even door richting het Volkerakmeer. Een enorme hoeveelheid zoetwater, waar vele duizenden watervogels op drijven. Een bizar gezicht om zoveel tafel-, kuif-, krakeenden, meerkoeten, futen, geoorde futen en knobbelzwanen te zien. Al met al dus een hele leuke en leerzame ochtend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten