vrijdag 22 juli 2016

Vogels,vlinders, sprinkhanen en wat dies meer zij in Friedelhausen

Als we zaterdagavond in Friedelhausen aankomen is het nog licht genoeg om te zien dat we in een dorpje in een prachtige omgeving zitten. Overal liggen stukken bos verspreid, afgewisseld met kabbelende beekjes, graanakkers en verwilderde graslanden. Daar ga ik me wel in vermaken was de gedachte, en dat is ook goed gelukt! Door vrijwel elke ochtend een wandeling te maken rondom het dorpje had ik uiteindelijk de hele omgeving wel gehad, en dat leverde flink wat vogels, vlinders, sprinkhanen en ander leuks op.

Qua vlinders lag het beste veldje uit de omgeving vrijwel direct 'boven' ons huisje, een steil kalkgraslandje. De dambordjes vlogen je hier letterlijk om de oren en ook andere vlinders dien we in Nederland niet zien, zoals paarse parelmoervlinder, tweekleurig hooibeestje, dwergdikkopje en tijmblauwtje fladderen hier rond.


Dambordje
Tweekleurig hooibeestje

Paarse parelmoervlinder
Op wat meer schaduwrijke plekken vlogen allicht keizersmantels rond en zag ik ook enkele boswitjes, een grote weerschijnvlinder, kleine sleedoornpages, landkaartjes en eikenpages.

Keizersmantel
Kleine sleedoornpage
Landkaartje
Eikenpage
Boswitje
Grote weerschijnvlinder
Ook qua vogels is het helemaal niet onaardig. Het dorpje wordt bewoond door vele huis- en gierzwaluwen die 's avonds met flink wat kabaal boven het dorp de nacht begroeten. Verder zingen er wat zwarte roodstaarten en onder het bruggetje huist een grote gele kwikstaart. Tussen de heuvels door zweeft af en toe een rode wouw, of een wespendief zweeft over. Twee keer zag ik ook een zwarte ooievaar overzeilen, leuk! 
Rode wouw
Overal zwerven verder wel goud- en appelvinken rond, vermoedelijk vooral aangetrokken door de vele kersenbomen die hier staan. De afwisseling van bossages en grasland is ideaal voor soorten als geelgors, boompieper en grauwe klauwier, en die zitten er dan ook volop. 


Grauwe klauwieren
Grauwe klauwier (jong)
Geelgors
En dan hebben ze in Friedelhausen nog flinke stukken bos. Van de mensen waar we in huis bivakkeerde hoorde ik dat hier ook grijskopspechten moeten zitten, dus dat was natuurlijk al snel dé target om te vinden. Na tijdens een ochtendrondje eerst al een keer de klagelijke roep gehoord te hebben, was het de volgende dag raak! Ik hoorde d'r opeens weer eentje roepen vanuit wat kersenbomen en opeens zie ik 'm bewegen langs de stam. Heel even zit hij daarna op en bloot om vervolgens weer onzichtbaar in het kreupelhout te verdwijnen. Gaaf!! Verder waren de bossen vergelijkbaar met die in Nederland, dus veel glanskoppen, vuurgoudhanen, opvallend veel groene spechten en ook flink wat middelste bonte spechten.


Natuurlijk mogen de sprinkhanen in deze opsomming ook niet verzwegen worden. Het gonste op de graslanden als de temperatuur aardig was gestegen van de greppel-, lichtgroene sabel- en duinsabelsprinkhanen. Daartussen door klonk het gekras van zoemertjes en gouden sprinkhanen, en vanuit de bosrand klonk het heldere geluid van boskrekels. 
Lichtgroene sabelsprinkhanen
Gouden sprinkhanen
Greppelsprinkhaan
Boskrekel
Duinsabelsprinkhaan
 Last but not least leefden er in de omgeving van Friedelhausen ook nog zoogdieren. Door de afwisseling van landbouw en natuur is het ideaal voor roofdieren, dus zowat alles zat wel in de omgeving, tot en met lynx en wilde kat toe. Deze laatste twee zag ik helaas niet, alhoewel ik vermoedelijk wel de sporen van een lynx heb gevonden.
Sporen van lynx?
In levende lijven zag ik wel vele reeën, die waren lekker in de bronst dus zo nu en dan brulden de bossen. Verder nog een roedel zwijnen, vos en een boommarter die even voor me op het pad stond. Eikelmuizen bleken er ook te zitten, maar verder dan een dood beest op 't erf komen we niet. Naast zoogdieren bleken ook hier en daar muurhagedissen rond te lopen, geinige beestjes!
Reeën
Dode eikelmuis
Muurhagedis
Al met al dus erg genoten van de afwisseling hier, en nu dus op naar het volgende adres een stuk naar het zuidoosten!





Omgeving

Geen opmerkingen:

Een reactie posten