donderdag 28 juli 2016

Een mozaïeklandschap met prachtige soorten

De omgeving waar we deze tweede week verblijven is weer heel anders dan in Friedelhausen. In deze omgeving is het veel dichter bebouwd (het is dan ook nagenoeg plat), maar buiten de bebouwing is het toch erg aantrekkelijk om te vogelen. Het landschap bestaat ook af en toe flinke stukken bos, wijngaarden, weilanden, akkers, hagen en stroken bos met daartussen slingerende stroompjes. Het geheel is een mooi mozaïek met veel afwisseling, veel ruige hoekjes en veldjes, en dus al met al erg leuk vogelen.

Uiteindelijk zie of hoor ik op een paar vierkante kilometer alle 7 soorten spechten! In de bossen hoor ik met regelmaat de zwarte, en één exemplaar laat zich uitzonderlijk fraai bekijken! Verder hoor ik slechts één kleine bonte specht, zie ik in een oude wijngaard plots een tweetal draaihalzen kort en grote bonte en groene specht zitten werkelijk overal. Ook middelste bonte is aardig vertegenwoordigt en wat exemplaren laten zich in een oud boomgaardje fraai bekijken.
Zwarte specht
Middelste bonte specht
De leukste verrassing wat spechten betreft was wel de grijskopspecht die ik plotseling in en boomgaard aantrof en zich kort, maar prachtig liet zien. Wat een gave soort, en in tegenstelling tot in Friedelhausen nu wel op de foto!
Grijskopspecht
De hoogste soortendiversiteit zat echt in het open landschap, met overal geelgorzen, grauwe klauwieren, kramsvogels en ook wielewalen die zich zo nu en dan ook nog fraai lieten bekijken.
Grauwe klauwier, juveniel
Kramsvogel
Wielewaal, vrouwtype
Wielewaal, man
Een enkele keer kwam ik hier een rode wouw tegen, terwijl ik relatief vaker dan in Friedelhausen hier ook zwarte wouwen zag.
Zwarte wouw
Als laatste waren het hier ook nog in de bebouwde kom de Europese kanaries die dat ook nog een beetje aantrekkelijk maakten, net zoals dat werkelijk overal zwarte roodstaarten rondhingen.
Europese kanarie
Zwarte roodstaart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten