maandag 11 juli 2016

Van veenvlinders in 't barre noord, naar een rosse frapo in 't zoele zuiden

Vanochtend stap ik bij Albert en Jacob Molenaar in die vandaag weer eens gechauffeurd worden door hun vader, en Rik Vinke en Laurens van de Hoef zijn ook van de partij. De route voor vandaag leidt helemaal naar de noordelijke provincies om daar de drie zeldzame veenvlinders (veenbesblauwtje, veenbesparelmoervlinder en veenhooibeestje) op te rollen. Het is al wat laat in het seizoen en het weer is ook niet optimaal, maar het is allicht een poging waard. Ondanks dat ik alle drie de soorten al heb is het uiteraard leuk om deze weer eens te 'verversen' en wie weet wat we nog meer tegenkomen vandaag.

Eerst doen we de plek van het veenbesblauwtje aan. Het waait toch flink als we daar aankomen en zon is er ook nauwelijks, maar het lukt ons toch een exemplaar te vinden die we vervolgens dankzij het slechtere weer mooi kunnen fotograferen!
Veenbesblauwtje
We gaan vervolgens snel door naar de plek van de veenbesparelmoervlinder, maar die wil helaas niet lukken. Tijdens het wachten op wat vliegende exemplaren boven het veenputje waar de soort zit komen nog wel wat kruisbekken, appelvinken en een wespendief over.
Het veenhooibeestje moet er dan maar aan gaan geloven, hopelijk werkt die dan nog wel mee vandaag. In het Fochterloërveen waait het echter heel stevig en vlinderen is dan eigenlijk ook geen doen. In de twee uur die we rondlopen krijgen we deze vlindersoort dan ook niet in de kijker, maar een kraanvogel, de nodige paapjes en de slangenarend die vlakbij ons een slang weet te vangen maken dit wel goed!
Kraanvogel
Paapje
Slangenarend
Op het Balloërveld hadden we een plekje doorgekregen van het gentiaanblauwtje, dus dat wordt onverwachts de volgende vlindertarget voor vandaag. Die blijkt zoals ons al werd verteld inderdaad heel erg makkelijk en op een veld vliegen gerust 20 exemplaren rond. Fraai, en die was ook alweer even geleden...
Gentiaanblauwtje
Qua vlinders hebben we nu wel alles gehad, dus dan maar wat leuke vogelsoorten oprollen in Groningen. De lachsterns die alweer waren gezien bij zandwinplassen bij Nieuwe-Pekela werken helaas niet mee, maar leuk is hier wel mijn eerste juveniele geelpootmeeuw van het najaar. Hierna doen we nog een poging voor een gemelde breedbekstrandloper in de Breebaartpolder, maar ook die werkt helaas niet mee. Wel zijn nog een aantal krombekstrandlopers hier leuk om te zien, net als de lepelaars die vlak voor de hut langs komen lepelen.
Krombekstrandloper met bonte strandloper, krakeenden, lepelaars, kokmeeuw en rosse grutto
Lepelaars
Onderweg door de polders treffen we ook nog een tweetal grauwe kiekendieven, waarvan er eentje is voorzien van wintags. Het mannetje zag in 2008 tegen de Duitse grens voor het eerst het levenslicht en broedt nu al heel wat jaren vlakbij de locatie waar we ze tegenkomen. Het blijven fraaie vogels!!

Grauwe kiekendieven                                      ©Jacob Molenaar
Aangezien het alweer aardig laat op de dag begint te worden gaan we weer terug richting het zuiden. Een korte stop bij het plekje van de veenbesparelmoervlinders levert ze helaas niet op, dus we stomen snel door naar de Biesbosch waar een rosse franjepoot sinds gisteren rondhangt. Rond 21u komen we aan en het beestje is op flinke afstand gelijk in beeld, leuk! Hij is nog aardig gekleurd dus lelijk is die niet, alleen jammer dat hij op een flinke afstand zit.
Biesbosch
We vogelen nog een uurtje door in de Biesbosch, maar de buffelkopeend en kleine geelpootruiter treffen we niet meer. In het afnemende licht zien we nog wel een nonnetje, vele kemphanen, een juveniele zwartkopmeeuw en eindelijk zie ik het visarendennest. Gaaf!!
Visarend op nest
Al met al weer een behoorlijke lange dag van veenvlinders in Drenthe, tot een rosse frapo in het zoele zuiden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten