zaterdag 30 juli 2016

Onderhoudend vogelen op de Zuid-Hollandse eilanden

Met Laurens van der Padt ga ik vandaag maar even vogelen op de Zuid-Hollandse eilanden. We trappen af bij de Westplaat, wat in het verleden altijd een goede plek was voor waterrietzangers, maar de laatste jaren zitten ze d'r op één of andere manier gewoon niet meer. Of wordt er gewoon niet meer gezocht? Dat kan natuurlijk ook een factor zijn, maar hoe we vanochtend ook zoeken, we krijgen geen exemplaar in beeld. Nergens worden ze echter nog gemeld in het land, door wellicht wel de aanhoudende westenwind, dus over een weekje misschien nog maar een poging wagen... Wel zien we nog de nodige rietzangers, blauwborsten en kleine karekieten, en op het slik lopen flinke groepen rosse grutto's.
Westplaat
We rijden hierna nog een rondje over de Maasvlakte, checken wat bosjes voor de gein, maar alles blijkt nog helemaal leeg. Op wat steltloperplekken zie we nog wat bontbekplevieren, een groepje casarca's, eiders en een grote zaagbek, d'r staat ergense nog een kuifaalscholver en op het Oostvoornse meer drijft nog een zeekoet rond.
Grote zaagbek
We verlaten de Maasvlakte dus maar om steltlopers te gaan kijken in de rest van de Delta. Bij de Strypse Wetering zijn een drietal steltkluten wel het hoogtepunt; een ouder met twee jongen, want een paartje heeft hier dit jaar succesvol gebroed! Verder is d'r niet veel te beleven en gaan we richting de Beninger slikken.

Hier is het wel leuk vogelen met wat krombek- en kleine strandlopers, een tweetal casarca's, bosruiter en nog een overzomerende dwergmeeuw.
Casarca
Op Flakkee is de eerste leuke soort een fraaie pontische meeuw in de haven van Stellendam. Verder leveren allerlei gebiedjes zoals Markenje en de Slikken van Flakkee geen daverende soorten op, maar het is onderhoudend vogelen met nog wat rotganzen, kleine zilverreigers, kleine strandlopers en wat jonge zwartkopmeeuwen.
Pontische meeuw (2kj)
Al met al ook weer geen onaardig dagje op de Zuid-Hollandse eilanden, het is toch weer spannend vogelen zo in de aanloop van het najaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten