vrijdag 25 oktober 2013

Wéér een lifer en wéér de Maasvlakte...

Vanochtend loop ik eerst een uurtje met Laurens vd Wind door de Crezéepolder, maar de dwerggors is gevlogen. Verder is het ook rustig dus voor de middag zijn we weer thuis. Aangezien ik nog flink wat brood heb, besluit ik met Arie Zoeteman de meeuwen in Rotterdam van wat eten te gaan voorzien, in de hoop natuurlijk op wat geringde vogels.

Bij Arie Zoeteman thuis staat de eerste geringde al, kleine mantel R[51], die na maandag op de Sophiapolder, nu weer in Ambacht is... Bij Keizerswaard lezen we een Belgische kokmeeuw af, maar verder is het daar rustig met meeuwen. De hoop is nu een beetje gevestigd op het eiland van Brienenoord, en bij aankomst is duidelijk dat er veel meeuwen ter plaatse zijn. Op de blokkendam zien we enkel een metaal geringde zilvermeeuw, en dus niet af te lezen, en wel weer de adult geelpootmeeuw. Aangezien die metalen ring wel afgelezen kan worden als hij op de kade zit, gooien we flink wat brood neer.

De kade
Dat vinden de meeuwen wel leuk en ook de geelpootmeeuw laat zich erg fraai zien. De geringde zilver komt niet op het brood af, maar wel loopt een kleine mantel met een Duitse ring (Y[HV844]) rond, ook leuk, net als een fraaie 1ste winter pontische meeuw. Op de blokkendam vinden we echter nu ook een gekleurringde kokmeeuw, en wel een Deense, leuk!

Geelpootmeeuw
We fietsen hierna door naar de Persoonshaven waar we een geringde kokmeeuw zien staan. Snel gooien we flink wat kruimels op de kade, en dan lopen er opeens drie geringde rond... Erg vervelend aflezen, en uiteindelijk lezen we één Duitser helemaal af, en een andere Duitser en Fin half. Een 1ste winter geelpootmeeuw op een paal, laat zich hier ook nog leuk bekijken.

Geelpootmeeuw
Ik wordt hier echter ook gebeld door Laurens vd Wind, dat er zojuist een izabeltapuit is gevonden op de Maasvlakte!! Vervoer heb ik echter nog niet gelijk, dus besluit ik met Arie eerst nog de Kop van Zuid met een bezoekje te vereren. We lezen hier uiteindelijk slechts twee Nederlandse zilvers en een Nederlandse kleine mantel af, en we zien nog een ongeringde pontische en geelpootmeeuw. Inmiddels heb ik de tijd door gekregen wanneer Herman vd Brand ons komt ophalen, dus breien we er maar een eind aan in Rotterdam.

Rond vijf uur worden Laurens vd Padt, Jan de Jong, Hugo Moerman en ik opgehaald bij de bushalte, en zo'n drie kwartier later staan we op de Stuifdijk naar een erg fraaie izabeltapuit te kijken, wat een fraai beestje! De vogel trekt op met een paar andere tapuiten en daardoor zijn de verschillende goed te zien! 


Izabelatpuit
Een vissende kuifaalscholver net voor de kust is ook het noemen waard. Inmiddels horen wwe ook van de vele vale gierzwaluwen die gezien worden in de rest van Nederland, dus de plannen voor morgen worden al gesmeed. Spannend en lastig, maar voorlopig heb ik  vandaag de zoveelste lifer van de najaar bijgeschreven, en wéér op de Maasvlakte, het gaat maar door!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten