zaterdag 19 oktober 2013

Het gaat maar door...

Afgelopen week toetsweek gehad, dus nog redelijk wat gevogeld. Dat leverde nog wat geringde meeuwen, een pontische meeuw, geelpootmeeuw, pijlstaarten, tapuit en de eerste waterpiepers weer op.

Duitse kokmeeuw
Pontische meeuw
Aangezien de wind er voor vandaag goed  uitzag voor trek besloten kwamen Herman vd Brand en ik eens op de Vulkaan te gaan kijken, ongeveer de beste najaarstelpost van Nederland, in de duinen bij Den Haag. Dit ook aangezien er de laatste dagen vrijwel elke dag grote kruisbekken overvlogen. Toen we aankwamen was het gelijk al duidelijk dat het goed vloog, en dat deed het uiteindelijk de hele tijd dat we er waren.

Uitzicht  vanaf de Vulkaan
De bulk werd vandaag gevormd door spreeuwen en vinken, en dat waren er veel! In mindere aantallen vlogen ook andere zangertjes als veldleeuweriken, kepen, sijzen, graspiepers, koperwieken en rietgorzen. Leuke soorten hiertussen waren een aantal goudvinken, wat barmsijzen, veel boomleeuweriken en zoals gehoopt ook aardig wat kruisbekken. Uiteindelijk was het een groepje van vier die een verdacht geluid voortbrachten, wat werd opgenomen, en de vogels werden gefotografeerd door iemand onderaan de Vulkaan. Het bleken grote kruisbekken! 

Een andere leuke soort was een grote pieper die luid roepend voorbij kwam. Naast deze zangvogels vloog natuurlijk nog meer, zo vlogen er de hele ochtend veel sperwers, een aantal bruine kiekendieven, bijna 10 blauwe kiekendieven waaronder ook een groepje van 3 exemplaren over zee!, een tiental grote zilverreigers, wat kleine rietganzen en ook een fraaie zwartkopmeeuw.

Toen wat later op de ochtend een mogelijke daurische klauwier werd gemeld in Botshol, bij Woerden, en deze uiteindelijk zeker werd, besloten we de telpost te verlaten. Dit zou de tweede lifer voor vandaag kunnen zijn, na de grote kruisbekken... Bij aankomst moesten we eerst het gebied rondlopen, maar uiteindelijk hadden we 'm schitterend in beeld, wat een fraai beestje! 
Daurische klauwier
Een ringslang die voor ons in de sloot zwom zorgde ook nog voor de nodige afleidingen, en terecht natuurlijk, zo'n mooie slang zie je niet vaak.

Publiek bij de ringslang
Ringslang
Al met al vandaag weer een schitterende dag met toch weer twee lifers, dat gaat toch wel erg lekker dit najaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten