zaterdag 26 oktober 2013

Vale gierzwaluw en een leuke soort op IJsselmonde

Na veel wikken en wegen besloten we vandaag toch de vale gierzwaluw van Texel te proberen. Om kwart over vijf stapte Laurens, Laurens, Jan de Jong, Hugo Moerman en ik bij Herman vd Brand in de auto, dus dat was aan de krappe kant op de achterbank... Op de pont kon iemand overstappen naar de auto van Rick, dus dat scheelde. Eenmaal op Texel zetten we gelijk koers richting Paal 21 waar de vogel gisteren tot in het donker was gezien. Samen met nog zo'n 20 andere die de gok hadden genomen om naar Texel te gaan, kozen we positie in de zeereep en kon het wachten beginnen.

Rond tien uur kregen we te horen dat de vogel die gisterenavond bij Enkhuizen was gezien er nog steeds zat maar of het nou een vale gierzwaluw was, was eerst nog niet helemaal duidelijk. Toen we uiteindelijk doorkregen dat de vogel zeker was, gingen we als een speer naar de pont. Omdat ik bij Rick in de auto stapte en aangezien ik per ongeluk de sleutel van Hermans auto nog in m'n zak had, werden we onderweg teruggebeld, uiteraard. Onze haastige keermanoeuvre zorgde er echter voor dat we gelijk door iedereen werden gebeld, met de gedachte dat de vogel hier weer terug zou zijn...

Na snel de sleutel afgeleverd te hebben stonden we uiteindelijk met z'n allen op de boot van 11 uur, richting het vasteland. We gingen gelukkig vlot van de boot af en waren vrij snel Den Helder uit. Na een rit van ongeveer een uur kwamen we rond vijf voor half één aan op de dijk, vol vogelaars, wachtend tot de zwaluw in z'n foerageerrondje weer voorbij zou komen. We waren de eerste die van Texel kwamen, en we werden snel beloond. Na een klein kwartiertje verscheen de vogel in het binnenland en kwam langzaam dichterbij. De lichte ondervleugels en meer bruinige indruk waren wel te zien, maar voor het mooie vloog hij net te ver weg. Wat dichterbij hadden we vol tegenlicht, waarna de vogel op het IJsselmeer verdween. Die was binnen! Beetje zuur was het wel voor anderen die ook van Texel kwamen maar minder geluk hadden in Den Helder, en daardoor de vogel op 10 seconden mistten... Uiteindelijk kwam het ook voor hen nog goed toen de vogel rond half vier nog een keer verscheen, toen zaten wij echter alweer ergens in een benzinestation wat broodjes weg te schuiven...

Drukte bij de vale gierzwaluw
Eenmaal weer bij de bushalte besloten Laurens vd Padt en ik toch nog even een rondje te maken in de Crezéepolder. We waren er nog maar net of we kregen allebei een forse pieper in beeld die, toen hij vlak langs vloog, even een rauwe roep liet horen, grote pieper! De vogel viel in op de dijk, en dus hebben we nu al weer voor het derde jaar op rij een grote pieper ter plaatse op het eiland! Even later arriveerde enkele anderen en samen zagen we dat de vogel de hele polder doorvloog en ging ook op de maïsakker foerageren! Makkelijk was hij dus niet en uiteindelijk verdween hij hoog richting het zuidwesten, ons blij en met een enkel roepje op de opname achterlatend.

In de polder zaten verder nog veel veldleeuweriken, watersnippen, rietgorzen, het eerste bokje weer van het najaar en mijn grootste groep boomleeuweriken ooit op IJsselmonde, 15 stuks! Al met al vandaag dus weer een lifer en een mooie afsluiter op IJsselmonde, want het is gewoon weer +1 op de IJsselmonde-jaarlijst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten