zaterdag 5 oktober 2013

Struinen op de mavla

Aangezien in deze tijd van het jaar de zeldzaamheden nogal eens aan de kust worden gevonden, besloten Laurens vd Padt en ik deze zaterdag het eens niet op IJsselmonde te proberen, maar gewoon op de Maasvlakte. Rick Schonewille was dat ook van  plan, een hij haalde ons dus op om een dagje rond te gaan struinen.

Het was nog redelijk donker toen we bij de Maasmond maar gewoon begonnen. Een tapuit en paapje waar aanwezig, en ook kwamen uit de bosjes veel roepjes van heggenmussen, roodborsten en zanglijster. Op de Nieuwe Stuifdijk stootte Rick een grotere pieper op, maar deze verdween helaas en konden we niet meer terugvinden, jammer. Een ronde over de Vuurtorenvlakte was goed voor veel zanglijsters, tjiftjaffen, zwartkoppen en heggenmussen, en als leukste soorten een beflijster en smelleken. Na de bosjes op de vlakte liepen we ook door wat stukken helm, waar opeens voor ons een spannend zangertje opvloog. Deze ging even later vrij op een hek zitten en het bleek zowaar om een rietzanger te gaan, leuk! Hij dook hierna weer de vegetatie in, maar leek wel opgelost, want we konden hem met geen mogelijkheid terugvinden. Wellicht had hij dekking gezocht in een konijnenhol?!

Ander bosjes leverde in deze hoek van het industriegebied nog een braamsluiper en mijn eerste koperwiek op van het najaar. Aangezien nog andere leuke plekjes zijn op de 'oude' maasvlakte, besloten we daar een kijkje te gaan nemen. Bij de Eon-centrale was een grasmus wel het leukste, en op de parkeerplaats van Bayer, waar we vorig jaar nog een mooie sperwergrasmus zagen, werden we nu helaas geweerd.

Bij het Reebok-gebouw struinen we ook nog enige tijd rond met als leukste een fitis, zwarte roodstaart, wat tapuiten en m'n eerste kepen van het najaar. Aangezien er verder door niemand wat wordt gemeld besluiten we maar gewoon de dijk af te lopen waar de raddes boszanger ook zat van de week. Vol goede moed beginnen we, maar na 4,5 km dijk met als hoogtepunt een tapuit, houden we het toch maar voor gezien, en het stuk waar de raddes zat was helaas gemaaid...
Eindeloze dijk..
We horen wel dat een stukje verder vier velduilen waren gezien, dus besluiten we een poging te wagen. Drie exemplaren zijn snel gevonden en laten zich leuk bekijken op de stenen langs de dijk.
Velduil
Als we toch op de dijk zitten gaan we ook maar gelijk over zee kijken, en dan blijkt dat er aardig wat dwegmeeuwen vliegen. In een klein uurtje komen we op 95 exemplaren, waaronder ook enkele fraaie groepjes, leuk! Verder komt er ook nog een kleine jager mooi langs, en zit een in Noorwege geringde grote mantelmeeuw en een zeekoet ter plaatse.

Zeekoet
Geringde grote mantelmeeuw
Groepje dwergmeeuwen
We besluiten hierna nog maar weer wat rond te lopen bij de Vuurtorenvlakte, maar op een erg skulky grasmus na, levert dat niks op. Al met al was het vandaag dus leuk vogelen op de maasvlakte, maar een zeldzaamheid zat er helaas niet in..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten