vrijdag 11 oktober 2013

Dag 1 DBA-weekend met struikriet!

Dit weekend was het weer het Dutch Birdig-Vogelweekend en aangezien ik vandaag studieverlof had, kon ik, in tegenstelling tot vorig jaar, wel mee. Samen met Laurens vd Padt, Laurens vd Wind en Herman vd Brand vertrok ik rond half zes vanuit Ambacht voor de pont van 7:30. Jan de Jong en Rick Schonewille zouden zich aan het eind van de dag pas bij ons voegen. Gisteren was er bij het Reddingsboothuis een struikrietzanger gevonden, en toen we om acht uur het eiland opreden werd hij weer gemeld, vol gas dus richting de plek.

Op de plek was al een flink aantal vogelaars aanwezig, en het was wachten totdat de vogel zich zou vrijgeven uit het bramencomplex. Na een half uurtje wachten werd er weer wat gezien, en niet veel later hadden we de vogel een paar keer mooi vrij in beeld! De wind trok hierna echter aan en daarna werd de vogel dus de rest van de dag niet meer gezien. Spijtig dus voor Herman die besloten had er even tussenuit te glippen om een kleine vliegenvanger elders op het eiland te twitchen, en daardoor dus vandaag de struikriet niet zag...
Publiek bij struikrietzanger
Terwijl Herman nog vergeefs enige tijd bij de plek van de struikrietzanger verblijft, lopen Laurens, Laurens en ik een rondje door de Noordpunt. De wind is echter heel hard geworden,  en verder dan twee fraaie sneeuwgorzen op het strand en een tamme torenvalk komen we niet.

Torenvalk
We besluiten hierna samen met Herman de luwte een beetje op te zoeken. Maar ook tijdens een wandeling door het Krimbos en over vakantiepark Sluftervallei is de wind spelbreker. Ondanks dat zien we nog wat goudhaantjes, een bokje, blauwe kiekendief en enkele beflijsters. Het is echter erg lastig vogelen, dus zoeken we de oostkust van het eiland op met als doel om maar wat uit de auto te gaan vogelen.

Met wat kluten, bonte strandlopers, een groenpootruiter en verder het normale spul, komen we tot het wagejot. Dan wordt een taigarietgans elders op het eiland gemeld, en besluiten we die maar even te gaan twitchen. Bij aankomst is de vogel echter net opgevlogen, en we zien de vogel dus ook niet meer terug.  Aangezien we vlak bij ons hotel zijn kijken we daar even waar we de nacht moeten doorbrengen, en onthalen we ook de gearriveerde Jan en Rick.

Hierna brengen we een bezoek aan De Rog en luisteren de rest van de avond naar lezing en dergelijk in het Eierlandse Huis. Al met al vandaag een dag met veel wind, maar ondanks dat toch een mooie struikrietzanger!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten