zaterdag 12 oktober 2013

Dag 2 DBA - weekend met bergfluiter spec. en grote kruisbek?!

Vanochtend staat om half acht het ontbijt gereed in ons hotel. Daarvoor kijken we nog even achter het hotel, en als snel is duidelijk dat er veel trek is. De harde wind van gisteren is helemaal verdwenen, en heel de tijd vliegen groepen koperwieken, vinken, graspiepers en kepen over. Vol goede moed vertrokken we dus na het ontbijt richting de Cocksdorp en uiteraard naar de struikrietzanger.

De vogels is vandaag alweer gemeld dus voor Herman gaat het toch allemaal nog goedkomen, en inderdaad, want niet lang nadat we arriveren zien we de vogel een paar keer door de vegetatie schieten. Laurens, Laurens en ik besluiten echter maar weer een rondje in de noordpunt te lopen, wie weet wat dat op kan leveren!
Noordpunt Texel
Uiteindelijk levert dat rondje niet heel veel op maar 5 overvliegende en ter plaatse sneeuwgorzen, een beflijster, twee tapuiten, een groepje van ca. 15 roodborsttapuiten en een goudhaantje die van heel hoog komt invallen, zijn toch leuke soorten!
Sneeuwgors

Herman, Rick en Jan, hebben de struikriet inmiddels goed in de kijker gehad, dus besluiten we wat rond te gaan lopen in bossen bij De Koog. Jan, Hans en R. Tetteroo hebben hetzelfde idee, en samen zien we een gekraagde roodstaart, beflijster, veel goudhanen, een grote lijster en een grote barmsijs.

Na dit rondje brengen we een bezoek aan de Robbenjager. Terwijl we daar binnen zitten worden er in de Staatsbossen enkele grote kruisbekken gemeld, maar aangezien het nog regent blijven we lekker zitten. Als we klaar zijn is het inmiddels weer droog, en aangezien we niks meer uit de Staatsbossen horen besluiten we bij Dorpzicht wat rond te neuzen. Een aanwezige grauwe klauwier laat zich op afstand leuk bekijken, en verder is een beflijster het leukste wat we zien.
Grauwe klauwier

Terwijl we hier lopen worden de grote kruisbekken toch weer gemeld, dus gaan we maar richting de uitkijktoren, midden in het bos, vanwaar de vogels werden gezien. Het is een drukte vanjewelste en het is wachten totdat een groep kruisbekken langs komt vliegen. Herman, Laurens en Laurens houden het al snel voor gezien, maar aangezien het voor Rick, Jan en mij nog een lifer is, besluiten we te blijven. Een zekere grote kruisbek zien we echter niet vanaf de uitkijktoren.

Na een uur of wat besluiten we dus maar gewoon het bos in te lopen naar de plek waar in ieder geval een groep kruisbekken rondhangt. Het bos zit vol met koperwieken, zanglijsters en goudhanen dus het is zeker geen straf om daar doorheen te lopen. De kruisbekken zijn ook vrij snel gevonden, maar vanonder is het lastig om de vogels goed in beeld te krijgen. We zien dan ook geen zekere grote kruisbek als ze wegvliegen, maar op de opname van Sam Gobin, staat echter wel de roep van een grote kruisbek...

Kruisbekken en koperwiek
Als we hier middenin het bos staan, wordt er een bergfluiter door gepiept vanuit de Tuintjes. We besluiten toch maar daarheen te gaan, en zeker omdat balkanbergfluiter nog niet is uitgesloten. Het is op de plek een drukte van belang, en het duurt niet lang voordat we de vogel een paar keer kort in de struiken zien zitten. We worden ook hier echter ruw verstoord, en dit keer door een melding van een stormvogeltje langs de Westerslag naar Noord. Jan, Rick en ik besluiten de vogels op te pikken bij een strandopgang net te noorden van de Koog. Om het 'stofje' bij de Vuurtoren op te pikken lijkt ons  vrijwel kansloos gezien de snelheid van de beestjes, en de naderde schemer.

Bij de bergfluiter..
Onze actie levert echter ook geen stormvogeltje op, ook al krijgen we de melding door dat er nog een tweede aankomt, helaas.. Onverrichter zake keren we terug naar de Robbenjager, waar we nog even een pannekoek naar binnen schuiven. Aangezien we de boot van acht uur nog kunnen halen, is het een behoorlijk race over het eiland, maar uiteindelijk zijn we mooi op tijd bij de pont. Het is nog even wisselen wat de passagiers betreft, want Rick gaat alleen verder vanaf hier.

Al met al was het voor ons een geslaagd weekend met vandaag als knaller die bergfluiter! Het is afwachten wat het gaat worden..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten