zaterdag 2 maart 2013

Succes in Noord-Limburg!

Na de afgelopen week veel op IJsselmonde te hebben gevogeld en ringen te hebben afgelezen vandaag weer met Herman vd Brand op pad. Om kwart over zes werd ik door hem en Rick Schonewille opgepikt om richting Noord-Limburg te gaan. De eerste bestemming is Munningsbos nabij Posterholt in de hoop op alle vijf de spechten. Voordat we er zijn werpen we eerst nog even een blik in het gebied 'De Banen' bij Nederweert voor casarca's maar die geven helaas niet thuis. Wel zwemt er een flinke groep nonnetjes en toendrarietganzen op de plas.

De Banen
 Bij het Munningsbos uitgestapt horen we vrijwel gelijk enkele goudvinken roep, leuk! We zijn nog niet ver het bos ingelopen als er opeens een zwarte specht aan komt vliegen en vlak bij ons in een dode boom gaat zitten. Hij laat zich schitterend zien maar na een paar roffels vliegt hij weer verder door het bos, wat een geweldig beest! Niet lang hierna horen we nog een tweede vogel roffelen, een schitterend geluid!

Naast de vele roffelende grote bonte spechten en een lachende groene specht duurt het niet lang voordat ook de vierde spechtensoort zich aandient, middelste bonte specht. We zien en horen vooral in een stuk met oude eiken twee exemplaren. Ze laten zich niet erg goed bekijken maar des te goed zitten ze te roepen, fraai!

Als we van deze vogels staan te genieten ziet Rick opeens twee haviken over het bos komen. Ze zijn nog maar net over het bos verdwenen of hij meldt twee rode wouwen recht boven ons hoofd! Ze cirkelen een paar rondjes en glijden dan af naar het noordoosten, geweldig!!

Tijdens het naar boven kijken horen we een kleine bonte specht uit het bos roepen. We lopen op het geluid af maar kunnen zo gauw niks vinden.Een stukje verderop horen we een tweede maar ook deze laat zich niet zien. We lopen dus maar weer terug naar de eerste die zich nu wel erg fraai laat bekijken, wat een mooi beestje!
Kleine bonte specht
Na dit succes lopen we weer terug richting de auto en onderweg zien we de derde middelste bonte specht!
Het Munningsbos wordt door veel vogelaars wel geclassificeerd als het mooiste bos van Nederland, en daar kan ik me met dit resultaat aardig in vinden.

Munningsbos
We rijden hierna door richting Puth waar al enige tijd grauwe gorzen zijn gemeld en de afgelopen tijd ook zingende exemplaren. In Nederland zijn zingende grauwe gorzen tegenwoordig behoorlijk zeldzaam dus reden te meer om een kijkje te nemen. Net buiten Puth zien we al vele kepen, vinken en geelgorzen en even later horen we opeens een grauwe gors zingen, gaaf! Als de vogels op een akker gaan foerageren zien we in totaal zo'n 7 exemplaren van deze fraaie gors, super!

Grauwe gors
Na dit succes gaan we weer richting het noorden, naar de laatste bestemming van vandaag, Venlo. Een parkeerterrein langs de snelweg is hier nog de laatste plek in Nederland waar de ooit zo algemene kuifleeuwerik zit, twee exemplaren om precies te zijn. Na een rondje over het parkeerterrein hebben we het paartje gevonden maar als we ze zien schrikken we toch wel een beetje. De koppen zijn helemaal pikzwart van al die diesel en dergelijke, en het is werkelijk geen gezicht. Als de vogels het dak opgevlogen zijn houden we het ook voor gezien en gaan dik tevreden richting Rotterdam, met al de doelsoorten op zak.

Territorium van de kuifleeuweriken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten