zaterdag 16 maart 2013

Fijne verrassingen op m'n verjaardag

Na afgelopen week ook al af en toe actief te zijn geweest op IJsselmonde, met onder andere kleine en een grote barmsijs in de Jan Gerritsepolder, zwarte ruiter, bontbekplevieren, bonte strandlopers, pijlstaarten en een rouwkwikstaart op de Sophiapolder, was het vandaag, op mijn verjaardag, ook weer tijd voor een rondje. Om kwart over zeven komt Laurens vd Padt aangefietst en zetten we koers richting de Oude Maas. Als we door Polder Sandelingen fietsen blijkt de eerste tureluur weer te zijn gearriveerd! Waalbos is erg stil en verlaten en als we bij de Oude Maas zijn is er ook niet veel te beleven.

Ondanks de wind besluiten we toch door te fietsen richting de Carnisse grienden met de stille hoop op kleine bonte specht. Een soort die in de omgeving wel gezien wordt maar op IJsselmonde nog erg lastig is. In de grienden horen of zien we, zoals we eigenlijk al verwachten, geen kleine bonte. Het is inmiddels ook wat gaan regenen dus we houden het ook weer vrij snel voor gezien en fietsen weer terug. Langs de Gaatkensplas zien we een kwikstaart lopen wat een vrouwtje rouwkwikstaart blijkt te zijn, leuk!

Rouwkwikstaart
Op de Gaatkensplas zien we de buffelkopeend ook weer rond zwemmen, maar daar stappen we tegenwoordig niet meer voor af.. Bij een pompstation wordt wat voedsel ingeslagen en we vervolgen onze weg weer richting Ambacht met als doel om om 12 uur bij het pontje naar de Sophiapolder te staan. We hebben alle tijd dus rustig fietsen we richting het oosten. Van die rust is echter weinig over als Laurens opeens "Rode wouw!" roept. De vogel komt uiteindelijk snel, maar erg fraai voorbijvliegen, super! Na deze opsteker fietsen we vol adrenaline weer verder. 

Iets na twaalven komen we aan bij het pontje dat ons even later naar de overkant brengt. Het is gelukkig laagwater en de grutto's zitten vanmiddag lekker dichtbij waaronder ook IJslandse en twee gekleurringde. Verder lopen er alweer tientallen tureluurs en kemphanen, een groepje van 11 bontbekplevieren, 3 bonte strandlopers en een rouwkwik. Ook komt het paartje havik af en toe een kijkje in de polder nemen wat voor de nodige opschudding zorgt. 

Kemphaan

Grutto's

IJslandse grutto
Na een uur houden we het toch wel weer voor gezien en gaan weer mee terug naar de vaste wal. Na thuis niks te hebben gedaan besluit ik toch nog maar even op pad te gaan met als doel om te kijken of er nog wat geringde meeuwen in Zwijndrecht zitten. Bij de bakker krijg ik twee vuilniszakken kruimels mee en dus zit ik even later weer midden in Zwijndrecht. 

Op een paar plekken bij elkaar voer ik en dat levert vanmiddag twee geringde kokmeeuwen op die ik helaas beide maar deels kan aflezen. Bij een gekleurringde kleine mantelmeeuw van de Moerdijk en een zilvermeeuw van Europoort lukt dat gelukkig. Een andere grote verrassing is als ik opeens tussen de kokmeeuwen een schitterende adult zwartkopmeeuw zie lopen, op een paar meter afstand laat hij zich geweldig bekijken, super! Maar de koek is nog niet op want als ik wegfiets valt mijn oog op een V-formatie in de lucht, kraanvogels! Een groepje van 9 exemplaren is me helaas al net voorbij en vliegen stug door naar noordoost, erg gaaf!

Al met al vandaag een mooie dag met een paar fijne 'verjaardagscadeautjes'.

1 opmerking: