vrijdag 8 maart 2013

Stageweek bij Sovon (4-8 maart)

Afgelopen week moest ik een beroepsoriënterende stage doen en waar kan dat beter dan bij Sovon? Gelukkig was dat mogelijk dus de afgelopen week heb ik met Albert de Jong daar meegelopen. Veel op kantoor bezig geweest maar op dinsdag ook een dagje meeuwenringen wezen aflezen met Frank Majoor en Jeroen Nagtegaal.

Onderweg naar huis vanuit Nijmegen zagen we maandag een groep van 67 kraanvogels vanaf de snelweg, erg gaaf! Na vanuit Nijmegen tevergeefs de horizon te hebben afgespeurd hadden we ze op deze superdag toch nog! Dinsdag,toen we onderweg waren vanuit Arnhem naar Barneveld voor ringen, zagen we twee groepjes kraanvogels overkomen, bij elkaar zo'n 60 exemplaren. Later in de middag zagen we nog een groep, van 45 exemplaren.

Bij de vuilnisbelt bij Barneveld werd eerst flink wat brood neergegooid waarna we kaasafval ophaalde in een fabriek vlak bij. Toen we terugkwamen zaten er al een paar meeuwen op het brood maar eerst lazen we wat af op de belt zelf. Later zaten er meer op het brood en bij elkaar konden we ongeveer 15 ringen aflezen. Leuk waren 3 pontische meeuwen, waaronder een geringde uit Litouwen en uit Denemarken. Verder nog twee stormmeeuwen uit Estland, enkele zilvermeeuwen uit Denemarken, Nederland en Duitsland en last but nog least, een Zwitserse geelpootmeeuw.
Brood zonder meeuwen
Brood met meeuwen
De volgende bestemming was Hilversum waar we bij drie vijvers vooral veel kokmeeuwen lokten op de kaas. Omdat Frank hier ook veel geringd heeft waren erg veel geringde vogels aanwezig en bij elkaar lazen we zo'n ... exemplaren af. Een vogel met een versleten ring wisten we te strikken en deze kregen een fraaie nieuwe om z'n poot.

Kokmeeuw
Inmiddels was het weer tijd omrichting Arnhem te gaan waar we vervolgens nog een paar uur langs de Rijn vele kokmeeuwen hebben afgelezen. Dat wordt daar veel gedaan dus de vogels zijn erg tam en het aflezen gaat daardoor vrij makkelijk. Naast veel aldaar geringde kokmeeuwen en stormmeeuwen zien we nog een Finse stormmeeuw en Poolse pontische meeuw. Merk wel op dat een deel van de geringde kokmeeuwen met een Nederlandse ring, om de andere poot een ring hebben uit bijvoorbeeld Polen of Finland, waar Frank dus een kleurring heeft bijgedaan. In een groepje nijlganzen zit nog een geringd exemplaar en een ongeringde geelpootmeeuw met anderhalve poot is ook nog het noemen waard.Geelpootmeeuw
Poolse pontische meeuw
Kokmeeuwen
Albert had woensdag een bespreking in de Oostvaardersplassen en dat leverde ook nog wat leuke soorten op. Zo zagen we schitterende baltsende brilduikers, een nonnetje, een zingende grote lijster, een geelpootmeeuw en vanaf de Oostvaardersdijk in de verte een zeearend jagen.

Oostvaardersplassen
De rest van de week was ik op kantoor en wat betreft vogels dus niet erg productief. maar daarom niet minder interessant!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten