zaterdag 30 maart 2013

Rustig rondje met fraaie velduil!

Om kwart voor zeven sta ik weer bij Laurens vd Padt voor de deur om weer op IJsselmonde te gaan vogelen. Onderweg naar de Gorzen om te gaan trektellen zien we in de Crezéepolder een fraaie man rouwkwikstaart lopen, leuk!

Rouwkwikstaart
De telling levert niet erg veel op maar wel vliegen er 25 witte kwikstaarten, een bruine kiekendief, ringmus en een witgatje over. Verder is het erg rustig dus we houden het ook niet erg lang vol. De Crezéepolder lopen we na de telling dus maar helemaal rond en dat levert nog een grote zilverreiger, witgat, twee kemphanen en wat roeken op. Aangezien het pontje naar de Sophiapolder pas vanaf twaalf uur vaart moeten we de tijd nog even vol zien te maken rond Ambacht. Polder Sandelingen levert een geringde knobbelzwaan op die helaas niet uit het water wil komen om hem af te lezen maar vermoedelijk gaat het ook om een escape. Verder vliegt er nog een groep wulpen over met daartussen een grutto. 

Knobbelzwaan
In Ambacht blijkt de geringde kleine mantel W[LX] nog steeds aanwezig bij de flats maar verder zitten er geen geringde meeuwen. Na hierna nog een vruchteloos rondje over het veldje bij de Karwei te hebben gelopen kunnen we langzaam richting het pontje dat klokslag 12 uur komt aanvaren. Een ijsvogel vliegt over de Strooppot en als we op de Rietbaan varen vliegt er opeens een grote zaagbek voor ons op die weer landt in een groepje kuifeenden, leuk!

De Sophiapolder zit ook vanmiddag weer vol met vogels. Zo lopen er ca. 350 grutto's rond, waarvan vier geringde, en waarvan ook een groot deel IJslandse grutto is. Verder nog ongeveer 100 tureluurs, tientallen kemphanen, een flinke groep bontbekplevieren met 6 bonte strandlopers, wat kleine plevieren, watersnippen, waterpiepers en verder de vele wintertalingen en smienten met daartussen 6 pijlstaarten. De grootste verrassing van ons bezoek is als we weer richting de pont lopen en er naast ons vanaf de dijk opeens een velduil opvliegt! Hij gaat erg bij een rietkraagje zitten en als we dat naderen vliegt hij weer terug naar de dijk waar hij zich vanaf enige afstand nog aardig laat bekijken, gaaf!

Velduil

Als we hierna van het eiland afgaan besluiten we even snel te kijken of de overwinterende kokmeeuwen nog in Zwijndrecht zitten. Langs de Laurensvliet is nog steeds de Finse kokmeeuw aanwezig maar ondanks wat brood lukt het ons niet hier een geringde kleine mantelmeeuw te lokken waarvan er soms wel enkele aanwezig zijn! In het Develpark is een bekende geringde kleine mantel aanwezig en ook de Finse eerste winter kokmeeuw zit er nog. Naast deze overwinteraar lopen er tot onze verbazing ook nog drie nieuwe geringde kokmeeuwen rond, een Belg, een Nederlandse vogel en een Zweed. De trek van deze beesten is dus toch al wel echt begonnen!

Zodra de kruimels op zijn gaan we richting de Oude-Maas, tot Heerjansdam is het op het water erg rustig maar we zien nog wel een roodborsttapuit, een bruine kiek en een ijsvogel. De weg terug richting Ambacht levert vrijwel niks op dus vandaag qua vogels een rustige dag maar met een schitterende velduil hoor je ons niet klagen!
IJsvogel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten