zaterdag 23 maart 2013

Dertig meeuwenringen in R'dam!

Vol goede mond staan Laurens vd Padt en ik, ondanks de verwachte harde oostenwind, op de Gorzen. De wind is alleen een stuk harder dan we gedacht hadden dus zijn we na een kwartier, met 4 kemphanen die de wind wél trotseerde, weer beneden en we besluiten de beschutting van huizen op te gaan zoeken. Dan zit er niks anders op dan om naar Rotterdam te gaan en meeuwenringen aflezen!

In Ridderkerk kijken we ook nog op twee plekke wat een Litouwse en Finse kokmeeuw oplevert. Bij de voetbalvelden van Bolnes zien we nog twee geringde Nederlandse kleine mantels en kunnen we helaas een kokmeeuw niet afgelezen krijgen omdat de cijfertjes té klein zijn.

In Keizerswaar halen we eerst bij een bakker een flinke zak kruimels voordat we 'beginnen'. We zien hier 5 geringde kokmeeuwen waarvan we een Engelse, Nederlandse en Belgische helemaal kunnen aflezen, een Fin lezen we half af en de vijfde helemaal niet. Leuk is ook een geringde kleine mantel die tot in Marokko is gezien!

De volgende bestemming is de Kop van Zuid waar we wat Nederlandse zilvers, een Nederlandse en Belgische kleine mantel en een Zweedse en Belgische kokmeeuw aflezen.
Belgische kleine mantelmeeuw
Het Afrikaanderplein is zoals altijd goed voor ringen en ook nu weer. De bekende Poolse pontische meeuw zit er nog, 3 Nederlandse zilvers, een Nederlandse kleine mantel en een bekende Belgische kokmeeuw en eentje uit Polen, die normaal elders in Rotterdam bivakkeert. Leuk om die, W[THYT], dus ook hier te zien. Een ongeringde geelpootmeeuw is ook nog het vermelden waard.
Geelpootmeeuw
In het Varkenoordse park zien we even later weer W[THYT] alleen nu op de plek waar die hoort te zitten. Hier zit ook nog een Nederlandse zilvermeeuw en kokmeeuw. In de Valkeniersweide zien we even later de aldaar overwinterende Finse kokmeeuw en kunnen we een andere helaas niet aflezen. In het Zuiderpark zien we enkel een Nederlandse kleine mantel en in de Carnissebuurt is nog steeds de Duitse stormmeeuw aanwezig. Van een kleine mantel met een versleten ring kunnen we helaas niks maken.

We hebben al aardig wat ringen en met de bedoeling mijn record te verbreken, 27 meeuwenringen op één dag, gaan we richting Zuidwijk. Er blijken helaas weinig ringen te zitten maar de enigste die er zit, Duitser W[A661], blijkt 22 maart, dus gisteren, geringd te zijn in Tönning, in Noord-Duitsland. Deze heeft dus in een dag tijd ruim 400 kilometer afgelegd, bizar!!


De Duitse kokmeeuw
In het Spinozapark zien we even later de ring nr. 28, bekende Nederlandse kokmeeuw die daar altijd zit. Een metalen ring kunnen we helaas niet aflezen aangezien het brood op is en hij niet meer uit het water wil. Thuis aangekomen fiets ik in m'n eentje nog even naar Zwijndrecht wat een Zweedse en Tsjechische kokmeeuw oplevert die dus zorgen voor totaal 30 afgelezen meeuwenringen vandaag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten