woensdag 27 februari 2013

Van een leien dakje in 't oosten

Afgelopen zondag werd een mogelijke Hutchins' canadese gans gemeld nabij Vriezeveen. Deze ondersoort van kleine canadese gans is 'telbaar' volgens het CDNA en aangezien de vogel er goed uit zag werd besloten vandaag een bezoekje aan de vogel te gaan brengen. Om kwart voor zes wordt ik door Herman vd Brand opgepikt en als even later ook Rick Schonewille en Jan de Jong zijn ingestapt kunnen we gaan.

Om half negen komen we in het gebied aan waar de Hutchins' was gezien in een grote groep toendrariet- en kolganzen. We kunnen niet gelijk ganzen vinden maar we zien nog wel een blauwe kiekendief, een geelgors en een grote lijster zit te zingen. Even later zien we op een plek ganzen invallen en daar blijkt een groep toendrarieten aanwezig te zijn. De begeerde gans zit er helaas niet tussen. Deze groep loopt langzaam leeg doordat veel vogels opvliegen naar het zuiden. Een paar kilometer naar het zuiden is een flinke groep ganzen snel gevonden en het duurt niet lang voordat Rick de vogel in beeld heeft. Hij zit vooraan in de groep en laat zich mooi zien.


Hutchins' canadese gans
Na de vogel uitgebreid bekeken te hebben stappen we in om richting Eibergen te gaan, voor de aldaar overwinterende zwartbuikwaterspreeuw. Na deze eerder in januari niet gevonden te hebben hopen we nu op positief resultaat. Onderweg komen we een mooi eikenbosje tegen waar we besluiten maar even te stoppen, je weet nooit. We zijn nog maar net gestopt of we zien al een middelste bonte specht, gaaf! Zeker ook omdat het een nieuwe locatie is voor deze soort!

Bij de vistrap zien we vanuit de auto de waterspreeuw al staan en die laat zich vervolgens zingend en duikend schitterend bekijken, wat een fraai beest!



Zwartbuikwaterspeeuw
Na dit succes rijden we door naar de oehoe van Beleefdelente die al voor de camera ligt te broeden.

Niet ver hiervandaan, in het bos Bekendelle, werden de laatste tijd middelste bonte spechten maar ook kortsnavelboomkruipers gemeld. Dat is dus de volgende bestemming.  We zijn hier nog maar net uitgestapt of we horen al een middelste bonte specht roepen en uiteindelijk horen en zien we twee exemplaren!

Ook de kortsnavels werken mee want we zien twee exemplaren die zien op korte afstand schitterend laten zien, erg fraai!
Bekendelle
Na dit succes in oosten van het land besluiten we weer richting het westen te gaan maar bij Barneveld gaan we nog even van de snelweg af. Op de vuilnisbelt zien we een fraaie tweede winter pontische meeuw en een adult geelpootmeeuw die aan het paren is met een zilvermeeuw! Hiernaast lezen we nog drie kleurringen af maar het is koud dus niet veel later zitten we in de auto.


Pontische meeuw (2de winter)
Al met al vandaag een zeer succesvolle dag gehad in het oosten van het land waar als van een leien dakje ging!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten