zaterdag 9 februari 2013

Ringen aflezen in R'dam

Na afgelopen week in m'n vrije tijd in en rond Hendrik-Ido-Ambacht wat gevogeld te hebben met onder andere twee goudvinken, pontische en geelpootmeeuwen was het vandaag weer tijd voor een wat grotere ronde op IJssemonde, net als de afgelopen zaterdagen.

Om kwart over acht sta ik bij Laurens vd Padt voor de deur en de Crezéepolder is de eerste bestemming. In een groep kraaien zien we een roek, er loopt een grote zilverreiger en er vliegen wat veldleeuweriken rond. Het leukst zijn echter een jagende blauwe kiekendief en een slechtvalk die in een hoogspanningsmast landt. We vervolgen onze weg door de Gorzen en langs de Nieuwe-Maas richting het eiland van Brienenoord.

Eiland van Brienenoord
Onderweg zien we bitter weinig en op het eiland kijekn we eerst even met de daar ook aanwezige Dave vd Spoel naar de aanwezige meeuwen. Naast de normale meeuwen zit er nog een kleine mantelmeeuw en een geringde zilver- en kokmeeuw die we beide niet af kunnen lezen. Een wandelingetje over het eiland zelf levert naast een groene specht en ijsvogel niet veel op en dus vertrekken we naar de Kop van Zuid voor geringde meeuwen en in de hoop op deze pontische meeuw in de Afrikaanderbuurt.

Na een korte stop bij de Aldi voor brood zijn we er helemaal klaar voor. De eerste stop in de Kop van Zuid levert niet veel op. Een geringde kokmeeuw laat zijn ring helaas net niet helemaal aflezen en verder is het ook rustig.

Kokmeeuw (3.696....)
Als we bij het parkje in de Afrikaanderbuurt komen is het al snel duidelijk dat er veel meeuwen zitten en ook aardig wat geringde vogels. In de tijd dat we hier zitten lezen we 10 ringen af, 1 kleine mantelmeeuw, 6 zilvermeeuwen en 3 kokmeeuwen. De pontische meeuw laat zich helaas niet zien.

Kokmeeuw
Kleine mantelmeeuw





Zilvermeeuwen
Opvallend is ook een meerkoet die rondloopt met iets om z'n poot. Iemand enig idee waar deze vogel vandaan zou kunnen komen?!


Meerkoet
Als we ongeveer alle meeuwen hebben gehad besluiten we verder te gaan richting Zuidwijk. Onderweg komen we op een vijver nog twee geringde kokmeeuwen tegen waarvan we er één kunnen aflezen. In Zuidwijk gaat het wat lastiger qua aflezen maar toch zien we nog drie geringde kokmeeuwen waarvan we er twee kunnen aflezen. Bij de derde, een vogel uit Litouwen, gaat dat helaas niet helemaal. Bij één van de twee waar het wel lukte gaat het ook wat lastiger aangezien de ring ondersteboven zit...

Geringde kokmeeuw (vorig jaar deze hier ook gezien)
We fietsen hierna nog wat rond in het zuidelijk randpark maar dat levert niks meer op. Aangezien het ook wat begint te sneeuwen houden we het voor gezien en gaan weer richting Ambacht. Na toch weer een leuke dag met niet erg veel spectaculairs maar met 13 afgelezen ringen hoor je ons niet klagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten