zaterdag 16 februari 2013

Geelsnavelduiker én een miza op de goede plek!

Afgelopen woensdagmiddag werd de eerste geelsnavelduiker sinds 1996 ontdekt op de Grevelingen. Daar kwam ik toen helaas te laat achter omdat ik buiten aan het vogelen was en tot vandaag had ik geen tijd en mogelijkheid om naar het zuiden af te reizen. Om zeven uur worden Jonathan Leeuwis en ik opgehaald bij de bushalte en na Dave vd Spoel opgehaald te hebben kunnen we gaan.

Na een bezoek aan een pompstation staan we zo rond half negen op de dijk over de Grevelingen te kijken. Het is windstil weer, het water is spiegelglad maar de vogel is nog niet gemeld. De groep vogelaars groeit aan maar neemt ook weer snel af om elders te gaan zoeken. We besluiten gewoon hier te blijven staan en dat levert ook nog een ijsvogel, wat geoorde futen en verder het normale spul op. Om half tien wordt de vogel gemeld maar vanaf Herkingen, aan de andere kant van de Grevelingen. De auto is snel gestart en even later staan we aan de overkant met vele anderen naar de duiker te kijken, die uiteraard een nieuw voor me is! 
Publiek bij de geelsnavelduiker
De vogel zwemt hard naar west en laat zich door de afstand slecht bekijken dus helemaal tevreden zijn we niet als we na een half uur kijken weer vertrekken. De vogel is dan inmiddels steeds verder weg gezwommen, pluspunt is wel dat de vogel op Zuid-Holland zit dus ook telt voor mijn Zuid-Hollandlijst! 

Ter hoogte van Oudorp zit al enige tijd een 1ste winter brilzee-eend in een flinke groep grote zee-eenden, dat is onze volgenden  bestemming. Vanaf de Brouwersdam is het een behoorlijk eind lopen maar dat levert nog wel alvast de tweede duiker van de dag, een roodkeelduiker, en verder wat drieteenstrandlopers, rosse grutto's etc. op. Bij de groep vogelaars aangekomen is de vogel gelijk in beeld maar het is nog best lastig om 'm telkens tussen de grote zee-eenden uit te pikken. De vogel zit niet al te ver weg en door de spiegelgladde is laat hij zich mooi te bekijken! 

Vogelaars bij de brilzee-eend

Weer terug bij de auto rijden we even om, om in de Grevelingen de overige twee duikersoorten te zien. Dat gaat erg makkelijk want we krijgen gelijk het groepje van 3 parelduikers en de ijsduiker aangewezen, het kwartet is compleet!
IJsduiker
We krijgen inmiddels enkele piepjes door dat de geelsnavelduiker nu aan de Zeelandkant zit en niet ver uit de kant. Aangezien de waarneming vanochtend slecht was besluiten we terug te gaan. Even later staan we weer op de dijk naar de geelsnavelduiker te kijken maar nu zit het slagschip vele malen dichterbij, wat een schitterende vogel! De vogel laat zich nu erg fraai bekijken en meer dan tevreden lopen we even later terug. 


Geelsnavelduiker
Het noemen waard is ook nog een roodhalsfuut met de vele geoorde futen.

We houden het voor gezien en gaan weer richting huis. Een snackbar langs de N59 wordt bezocht en ook gelijk de Plaat van Oude-Tonge. Hier zijn we getuigen van een slechtvalk die een bonte strandloper verschalkt en verder lopen er nog wat rosse grutto's, bonte strandlopers, steenlopers, bontbekplevier en een paar kanoeten.

Weer bij de bushalte ga ik, na eerst even naar huis te zijn geweest, weer verder richting de Sophiapolder waar ik had afgesproken met Laurens vd Padt. Naast de vele wintertalingen loopt er ook een paartje pijlstaart op het slik, leuk!

Paartje pijlstaart
We fietsen hierna door richting het develbos en de polders bij Zwijndrecht maar hier is het, zacht gezegd, saai. Dan maar weer richting de Oude-Maas. Het eerste stuk is weer erg saai maar een stukje verder zien we alweer aardig wat eenden zitten. We zitten nog maar net op het piertje als Laurens opeens roept dat er een middelste zaagbek rondzwemt! En inderdaad zwemt er voorin de groep een schitterend mannetje 'miza'. Voor mij geen nieuwe meer voor het eiland maar voor Laurens wel, extra leuk dus!! 




Middelste zaagbek 
Nadat de vogel door ge'sms't is zijn Rene Los en Kees en Laurens van der Wind snel ter plaatse die de vogel ook nog zien. Als ze weer vertrokken zijn verplaatst de vogel zich een stuk over de rivier en even later kunnen we hem niet meer terugvinden. Ondanks dat een schitterende waarneming van deze schaarse soort! Leuk is ook nog een lepelaar die opeens over komt vliegen.

We vogelen nog verder richting Barendrecht maar veel levert dat niet op. In de schemer zien we de buffelkopeend nog zwemmen en bij de Koedoodse plas roepen wat waterrallen. Een poging om de kerkuil bij de ons bekende boerderij te doen is succesvol want we horen de vogel een paar keer duidelijk roepen. Die is dus ook weer binnen voor het jaar!

Al met al een zeer geslaagde dag met een schitterende geelsnavelduiker en een middelste zaagbek op IJsselmonde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten