zaterdag 23 februari 2013

N-H zonder kokarde maar toch weer leuk dagje!

De planning was vandaag eigenlijk om gewoon weer op IJsselmonde te gaan vogelen. Gisteren werd er echter in het Zwanenwater een kokardezaagbek ingevoerd. Van deze dubieuze soort, waar er inmiddels al twee van zijn geaccepteerd door het CDNA in Nederland, worden er veel gezien maar dan met een ringetje om een poot. Bij deze vogel gaven de foto's niet blijk of dat ook bij deze het geval was maar het zekere voor het onzekere besloten we vandaag toch een kijkje te nemen. Om half acht werd ik dus opgehaald door Herman vd Brand en na Jan de Jong bij station Uitgeest te hebben opgepikt besluiten we eerst een poging te wagen voor de kleine burgemeester in Heiloo.

Bij het bewust 'slootje' aangekomen zien we de vogel gelijk zitten tussen de kokmeeuwen maar vliegt dan een schoorsteen op. Ondanks het brood komt de vogel niet meer naar beneden maar op het dak laat hij zich ook mooi zien.


Kleine burgemeester
Op het brood komt nog wel een geringde 2 kj kokmeeuw die vorig jaar op Griend is geringd!

We rijden hierna weer verder naar het noorden en even later zijn we op de parkeerplaats van het Zwanenwater. Na een niet al te lange wandeling staan we in de kijkhut over het Eerste water heen te kijken waar de kokardezaagbek helaas niet thuis geeft, helaas. We zien nog wel een drietal nonnetjes en tussen de kuifeenden zwemt een kuifeend met een Franse snavelklip, een vreemd gezicht!


Kuifeend
We lopen hierna met nog naar het Tweede water maar het lukt niet om dat goed af te zoeken. We gooien de handdoek dus maar in de ring en gaan weer terug richting de warme auto want het is door de noordoostenwind bitterkoud. 

Een korte stop bij Camperduin levert een dwerggans op in een flinke groep kolganzen. Leuk is verder ook een groepje van 5 kluten die op het ijs staat te vernikkelen. We krijgen de melding door dat er 3 pestvogels zitten in Heemskerk dus we besluiten maar weer richting huis te gaan. Op de plek in een nieuwe woonwijk rijden we er eerst voorbij maar even later zien we ze toch zitten in een klein boompje in een voortuin. Ze laten zich erg fraai bekijken en zijn erg tam, gaaf!!




Pestvogels
Na Jan afgezet te hebben bij station Schiphol zijn we na een klein uur weer thuis. In Ambacht besluit ik nog te zoeken naar geringde meeuwen. Met kruimels van de bakker gaat dat uitstekend en ik zie een Tsjechische kokmeeuw, een Duitse Stormmeeuw, een Hollandse kokmeeuw en een bekende geringde knobbelzwaan. 

Knobbelzwaan BR98
Een bezoekje aan de Sophiapolder voor grutto's levert niet de gewenste soort op want het water staat erg hoog. Leuk zijn wel twee paartjes pijlstaart en inmiddels alweer 14 kleine mantelmeeuwen!

1 opmerking:

  1. Als beroeps wil ik mijn complimenten geven voor de foto's op dit blog. Je moet er maar staan en je moet ze maar kunnen nemen dan. Goed egdaan, een ondergewaardeerd talent.

    Bert

    BeantwoordenVerwijderen