zaterdag 2 februari 2013

Mooi weer, weinig vogels

Na de  afgelopen week witte kwikstaart, oeverloper en goudplevier op mijn IJsselmonde-jaarlijst te hebben gezet was het vandaag weer tijd voor een ronde met Laurens vd Padt. We beginnen in de Crezéepolder waar in een groep kraaien een tweetal roeken blijkt te zitten. Een wandeling rond de polder levert een dodaars, twee waterpiepers, een watersnip, wat rietgorzen en veldleeuweriken en veel overvliegende ganzen op. 

De Noord
We fietsen hierna verder richting de Karwei maar op het veld zit geen enkele vogel. Door het hoge water is het ook op de Sophiapolder saai en samen met Leo Boon zien we enkel het gewone spul. Het is inmiddels prachtig weer geworden dus besluiten we een wandeling op de Galgenplaat te maken. In het eerste stuk horen we gelijk een goudvink roepen en uiteindelijk zien we drie vrouwtjes, wat een fraaie vogels! Op het schiereiland is het verder rustig.

Terug bij de fiets blijkt m'n achterband lek te zijn. Na hem opgepompt te hebben rijden we dus naar mijn huis waar ik even van fiets wissel en we weer verder kunnen gaan. Het Develbos is de volgende bestemming. In de bossages kunnen we geen kleine barmsijzen meer vinden maar wel zien we nog wat sijzen en een houtsnip. Op het meer zwemmen wat bergeenden, wintertalingen en tafeleenden en maken we even gebruik van een nieuw trekpontje zodat we op een eilandje kunnen komen, grappig zo'n ding! 

'Trekpontje'
In de Devel zelf zien we even later een nonnetje zwemmen, leuk! Door het aftreden van de vorst zijn ze gelijk weer erg schaars geworden op IJsselmonde. De polders bij Zwijndrecht zijn leeg op een flinke groep nijlganzen na en dus gaan we weer verder richting de Oude-Maas. Daar zwemmen enkele wat futen, krakeenden en een brilduiker, wat een verschil met vorige week toen er honderden smienten, krak- en kuifeenden zaten! 

We zijn dus gauw uitgekeken en we besluiten maar rustig aan via Waalbos naar huis te gaan. In Waalbos zien we enkele grote zilverreigers en leuk is een toendrarietgans die ter plaatse is in een groep grauwe ganzen. Een bezoek aan Polder Sandelingen levert hierna nog wat wintertalingen, smienten, slobeenden en een fraai overvliegende slechtvalk op. 
Polder Sandeligen Ambacht
Al met al weer een leuk rondje vandaag met schitterend weer maar niet erg veel vogels. 

2 opmerkingen:

  1. Wat jammer, maar dat heb je vaak. Mooi weer, maar weinig of helemaal geen vogels. Toch vind ik het wel opmerkelijk dat jullie een dodaars zijn tegen gekomen tijdens jullie wandeling. Deze vogels zijn erg schuw en kom je niet vaak tegen. Heel interessant...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Susan,

    Dodaarzen zijn inderdaad erg schuw. Meestal zien we ze vanuit de verte en als je bij ze bent duiken ze snel onder waardoor je er vaak langs loopt, maar soms heb je geluk..

    Groeten,
    Cornelis

    BeantwoordenVerwijderen