zaterdag 26 januari 2013

Flinke ronde op IJsselmonde

Het 'jaarlijsten' en proberen om weer 300 soorten te halen hebben we vanaf deze week maar van ons afgeschoven. Er ging eigenlijk teveel tijd inzitten om het land door te rijden op de zaterdagen en van zelf vogelen kwam dan in het weekend weinig terecht. Vandaag dus maar gelijk met Laurens van de Padt een flinke ronde op IJsselmonde gemaakt. De meeste wintersoorten op het eiland staan alweer op de 'IJsselmonde-jaarlijst' omdat ik de laatste tijd doordeweeks de meeste 'goede soorten' als appelvink, nonnetje, roerdomp en pijlstaart al heb gedaan.

Door de vorst is het altijd leuk vogelen langs de rivier met veel eenden dus staan we met het eerste licht bij de Sophiapolder. Het is helaas laag water dus de eenden zijn lastig af te zoeken, 6 kleine zwanen daarentegen late zich nog wel mooi bekijken. Hierna gaan we verder langs de Noord richting de Oude-Maas maar dat levert verder niet erg veel op. Bij de Oude-Maas zien we al snel de bekende geringde buffelkopeend zwemmen maar qua andere eenden is het verder erg rustig. Het begint helaas ook te sneeuwen wat met de harde zuidenwind erg vervelend is. Een stuk verder langs de Oude-Maas komen we bij de serieuze groep eenden. Tussen de vele krak-en kuifeenden zien we enkele dodaarzen, 6 nonnetjes en opvallend is een hybride kuifeend x tafeleend.


Hybride tafel- x kuifeend
Tot bij de Jan Gerritsenpolder zien we op de rivier nog enkele brilduikers, een vrouwtje grote zaagbek en vier nonnetjes. Door de sneeuw met de harde zuidenwind is het erg irritant om de rivier af te kijken dus besluiten we de slootjes in de Zuidpolder een bezoekje te brengen. Zoals we eigenlijk al verwacht hadden na waarnemingen van dode bokjes van de afgelopen week zien we geen levende vogel, wel nog een eenzame watersnip. 

In de Carnisse grienden is het ook stil met nog wel een opvliegende houtsnip, een matkop en op de rivier nog een mannetje brilduiker. Als we de grienden uit zijn zien we op de rivier tientallen brilduikers en een 10 grote zaagbekken. 
Oude-Maas
We besluiten omdat het gelukkig droog is geworden maar door te fietsen naar het westen en als het even kan een bezokeje te brengen aan de havens. Aan de andere kant van de rivier waren daar afgelopen week namelijk steenloper en oeverpieper gezien.

Onderweg zien we nog vier grote zaagbekken bij Rhoon en bij Hoogvliet nog een nonnetje. Als we een kijkje nemen in het Ruigeplaatbos bij Hoogvliet en we daar een paar dennen zien staan besluiten we even te kijken voor zwarte mees. Deze blijkt er nog in te zitten ook, een leuke verrassing en een goede soort voor de IJsselmonde-jaarlijst. 

Langs de Vondelingenweg, en dus in de havens van IJsselmonde, is het in het begin wel leuk met honderden krakeenden en een zestal nonnetjes. Verder is het erg rustig en zien we niks schokkends. Het is inmiddels alweer vrij laat dus besluiten we terug te gaan richting huis. De terugweg levert nog een waterral, wat ringmussen en bij Ambacht nog een ransuil op. 

Al met al een leuke dag vogelen met niet veel spectaculairs, maar daar gaat dit jaar vast wel verandering in komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten