zaterdag 5 januari 2013

Druilerig weer met 11 jaarsoorten

Vandaag ook voor de vierde dag op rij erop uit en weer met Laurens vd Padt en Laurens en Kees vd Wind. De bedoeling is om vandaag enkele jaarsoorten in Zuid-Holland op te rollen en we beginnen bij de Rietputten van Vlaardingen voor baardmannen. Nadat we het gebied zijn ingelopen duur het niet lang voordat we twee vogels in beeld hebben. Af en toe roepen ze maar ze laten zich maar sporadisch bekijken en zitten meestal laag in het riet. Verder zingt er m'n vijfde cetti's zanger in vier dagen en zijn twee waterrallen nog nieuw voor de jaarlijst.

De rietputten
Weer terug op de parkeerplaats horen we wat goudhaantjes. Het blijken twee 'normale' en een vuurgoudhaantje te gaan. Naast de laatste zijn ook twee boomklevers zijn nog nieuw voor de jaarlijst, dat gaat lekker zo!

De volgende bestemming is Hoek van Holland voor de bekende huiskraaien. Deze zijn gauw gevonden maar het zou natuurlijk leuk zijn als we ook de Zugmayeri weer zien. Na even wachten en wat heen en weer rijden komt hij bij het station opeens aanvliegen en is daarna ook weer gauw verdwenen.
Huiskraaien
Op het strand bij Ter Heijde wordt al enkele winters een familie witbuikrotganzen gezien waaronder een ouder die ouder is dan twintig jaar! Als ter hoogte van de goede locatie over de duinen klimmen zien we de vogels snel zwemmen. In plaats van vijf vogels kunnen we maar vier vogels vinden en die laten zich ondanks de afstand leuk bekijken.

Witbuikrotganzen
Tussen de aanwezige drieteen- en kokmeeuwen zien we even later opeens een kleine jager parasiteren. Ondanks de afstand laat hij zich daarbij mooi bekijken maar zonder succes landt de vogel even later weer op het water. 

De volgende bestemming zijn de Bosjes van Poot in Den Haag waar sinds afgelopen december een humes bladkoning aanwezig is. Na wat zoeken door Den Haag hebben we de plek gevonden en kan het wachten achter de school beginnen. Dat wachten levert voordat de vogel weer wordt teruggevonden maarliefst 3 jaarsoorten op, glanskop, zwarte mees en kuifmees. Hierna volgt gelukkig ook de humes bladkoning die een paar keer hard roept en zich mooi laat bekijken in het klimop, wat een fraai beestje!


Vogelaars bij de 'humes'
In de Dobbelplas bij Nootdorp is werd de afgelopen dagen een roodhalsfuut gemeld dus dat is de volgende bestemming. Bij de plas aangekomen is de fuut helaas nergens te bekennen, de eerst misser van de dag is dus een feit. 

Na deze dip gaan we verder richting Wassenaar waar een bonte kraai aanwezig is in het gebied Lentevreugd. De groep kraaien is bij aankomst snel gevonden maar is lastig te bekijken door het hoge gras en vliegt na een tijdje naar een onzichtbaar gedeelte. Het is koud, miezerig weer dus de motivatie is niet erg groot om een flinke wandeling te gaan maken door het gebied dus is ook de tweede dip van de dag een feit.

Lentevreugd
Hierna keren we weer terug richting Rotterdam waar we bij Rhoon weer even kijken voor de pestvogels maar deze zijn helaas niet aanwezig. Dat is ook niet zo gek want er zit een sperwer boven hun favoriete gelderse roos.. 

Ondanks de missers op het eind weer een leuke dag gehad met weer 11 nieuwe voor de jaarlijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten