zaterdag 12 januari 2013

Weer een paar goede jaarsoorten!

De zwarte zeekoet van vorig jaar zit nog steeds op Texel maar omdat we nu in 2013 leven is hij weer interessant. Daarom werden Laurens, Laurens en ik om 6 uur door Herman vd Brand bij de bushalte opgepikt. Na een rustige rit komen we om acht uur, dus ruim op tijd, aan bij de pont. Een dik half uur later staan we op het dek en de overtocht levert naast wat eiders ook een kuifaalscholver op die vlak voor de boot voorbij komt snellen, leuk!

Op Texel aangekomen gaat het gelijk naar de haven van Oudeschild waar de Zwarte zeekoet de laatste tijd werd gezien. We kunnen de vogel niet zo gauw vinden maar als we de halve haven rond zijn gelopen zit hij opeens in de inlaat en laat zich leuk bekijken, fraai! Na de vogel mooi bekeken te hebben gaan we gauw weer terug naar de auto en richting de Westerslag, waar al lange tijd een bonte kraai rondhangt.

Haven van Oudeschild
Bij het strand aangekomen duurt het niet lang voordat Laurens vd Wind de vogel opeens op het strand ziet lopen. Hier laat hij zich mooi bekijken en vliegt na enige tijd over de duinen richting het 'binnenland' van Texel. 

Bonte kraai
Omdat we verder niet veel te doen hebben op het eiland besluiten we even over zee te kijken, je weet immers maar nooit. In het half uurtje dat we dat doen komen er enkele roodkeelduikers, een paar groepjes eiders, groepen zwarte zee-eenden en wat alk/zeekoeten langs die helaas net te ver vliegen voor een goede determinatie. Een ter plaatse alk die achter de branding zwemt laat ons niet twijfelen maar nadat de vogel gedoken is laat hij zich niet meer zien. In de korte tijd dat hij zich liet zien was hij mooi te bekijken en het is nog een goede jaarsoort ook! Dik tevreden staan we even later weer op de pont richting de vaste wal. 

Bij Den Oever zien we even later naast een grot zaagbek en wat brilduikers ook m'n eerste nonnetje van het jaar. Hierna gaan we weer snel verder richting de Dijkwielen waar tussen de vele kuifeenden ook enkele toppers rondzwemmen. Op de aanliggende akkers zien we ook nog 6 wilde zwanen en een groepje toendrarietganzen. 

Nog meer jaarsoorten voor ons zitten in Flevoland dus besluiten we bij Enkhuizen de Houtribdijk te nemen richting Lelystad. Halverwege valt mijn oog opeens op een tweetal eenden, krooneenden! Snel de auto in de berm en tot onze grote vreugde komt het paartje van deze schitterende eenden naar ons toe gevlogen en gaat vlakbij ons zitten, wat een fraaie beestjes!

In Lelystad werd de afgelopen dagen een tweetal pestvogels gemeld dus dat is de volgende bestemming. Middenin het bewuste wijkje stappen we uit en na een paar meter vliegt er een appelvink weg, leuk! Na deze soort horen we opeens het bekenden 'belletje' en zien we twee pestvogels voorbij vliegen en een stukje verder weer invallen. We kunnen ze zo gauw niet meer vinden dus gaan we verder richting de Praamweg.

Bij de wildroosters is de bekende ruigpootbuizerd snel gevonden en laat zich zoals gewoonlijk bovenin een struikje leuk bekijken. Vanaf de grote praambult zien we even later in de verte een raaf zitten en verder is een achttal wilde zwanen en een bruine kiekendief ook het noemen waard. 

Ruigpootbuizerd
Bij het Jan vd Boschpad kunnen we helaas de europese kanaries niet vinden. Verder is er niet veel meer te doen in de Oostvaardersplassen dus ga we na deze laatste, en tot nu toe enigste, misser weer richting IJsselmonde. 

Bij Ambacht zijn de boomleeuweriken onvindbaar dus besluiten we richting de Zuidpolder te rijden voor bokjes. Deze zijn snel gevonden dus rijden we richting de Molenpolder waar twee grote lijsters waren gezien. Bij het veldje zien we ze eerst niet lopen maar na een rondje te hebben gereden loopt er even later toch een, een schitterend beest en tegenwoordig een lastige soort op het eiland. 

Grote lijster

Het begint inmiddels te schemeren dus we besluiten even te wachten voor kerkuil. Bij de bewuste schuur zien of horen we de vogel helaas niet en ook kunnen we even later noch rans-, noch bosuil vinden. We sluiten de dag af, zoals altijd, in de Mac. Al met al een schitterende dag gehad met een paar goede jaarsoorten en mooie waarnemingen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten