donderdag 3 januari 2013

Grote bur op IJsselmonde!!

Gisteren zat de grote burgemeester, die ook al twee weken geleden gezien was, weer in Vlaardingen. Hij zat niet zomaar in Vlaardingen, nee, hij was gezien op een veldje langs de Nieuwe-Maas, dus tegenover IJsselmonde en in theorie zou de vogel ook vanaf 'ons' eiland te zien moeten zijn. Dit was dus de doelsoort voor vandaag en ook de reden dat Laurens vd Padt en ik om half acht bij Sander Elzerman voor de deur staan. Na een klein uur op de pedalen te hebben gestaan komen we aan in de Waalhaven waar een grote meeuwenslaapplaats is. We zijn eigenlijk al te laat want als we aankomen zien we flinke groepen meeuwen vertrekken. De grote burgemeester kunnen we dan ook hier niet vinden maar wel zien we nog een kleine mantelmeeuw en drie kneuen voor de jaarlijst.

Waalhaven
We kijken nog even onder een mast waar slechtvalken broeden en vinden wat pootjes, twee postduivenringen en een halve houtsnip.

Mast
Nu we in de Waalhaven achter het net gevist hebben moeten we naar de Vondelingenplaat waar de vogel gisteren recht tegenover gemeld was.De weg erheen is echt afschuwelijk, kaarsrechte wegen en overal snelweg en industrie. Ondanks dat zien we m'n eerste roeken van het jaar en een fraaie adult geelpootmeeuw! Als we net weg zijn komt er gelijk een beveiligsbusje aanrijden om te vragen wat we hier zoeken. Nadat uitgelegd te hebben kunnen we onze weg weer vervolgen.

Bij de rivier aangekomen zien we de veldjes aan de overkant liggen maar de burgemeester is daar momenteel niet aanwezig. De vogel is vanochtend al wel gezien dus we beginnen maar met scannen van de kades en gebouwen. Na een half uurtje vindt Sander de vogel opeens in een groepje zilvermeeuwen op de kade. Met brood proberen we ze naar onze kant te lokken maar de meeuw lijkt niet geïnteresseerd zoals de vele kok- en stormmeeuwen die dat wel zijn. André de Baerdemaeker is inmiddels ook gearriveerd met wie we zien dat de groep meeuwen opvliegt. Tot onze vreugde komt de burgemeester recht op ons af gevlogen en passeert na enkele seconden het midden van de Maas en vliegt dus op IJsselmonde. Om het nog mooier te maken tikt hij even het 'vaste land' aan waarna hij weer terugvliegt naar Vlaardingen. Of hij op het brood af kwam of wat de reden dan ook was dat hij dit eventjes voor ons deed, ik ben hem zeer dankbaar want het is mijn 200ste soort op het eiland!
Grote burgemeester
Fotograaf: Sander Elzerman
Nieuwe-Maas met Vlaardingen
Nu de buit binnen is kunnen we langzaam weer riching het oosten van het eiland terug gaan vogelen. De eerste bestemming is bos Valckesteijn maar de appelvinken kunnen we helaas niet vinden. Twee ijsvogels en een tweetal grote zaagbekken zijn nog wel leuke waarnemingen.

Achter het kasteel van Rhoon huist een paartje boomklevers maar ook deze laten zich niet zien. André ziet nog wel kort een zwarte mees maar deze is helaas snel verdwenen. Het bos wordt verder bevolkt door een aantal halsbandparkieten die een kabaal van vanjewelste produceren wat het er niet makkelijker op maakt.

We besluiten bij het Delta-terrein aan de andere kant van Poortugaal te gaan kijken voor zwarte mezen. De reis wordt even onderbroken als we opeens een drietal pestvogels langs het fietspad zien zitten! Naast dat ze af en toe naar beneden duiken voor een ligusterbesje vangen ze ook vliegjes, een leuk gezicht!


Pestvogel
 De zwarte mezen kunnen we helaas niet vinden dus gaan we verder richting de grienden. Bij de Rhoonse grienden proberen we baardmannetjes te scoren, deze horen of zien we helaas niet maar wel horen we enkele keren de explosieve zang van een cetti's zanger, een nieuwe plek voor deze soort.

Rhoonse grienden
Aan de andere kant van de dijk werden de laatste tijd enkele reeën gezien en ook nu blijken twee exemplaren aanwezig. Deze moeten hier gekomen zijn door de rivier over te zwemmen, een knappe prestatie!

Reeën


In de polder zit nog een slechtvalk op de grond en bij de golfbaan zien we nog drie jaarsoorten: een keep, twee mattkoppen en een kramsvogel. In de polders zien we weer de bekende ringmussen, wat holenduiven en een grote gele kwikstaart voor de daglijst. Het licht begint alweer af te nemen dus snel fietsen  we richting de Gaatkensplas. De witoogeend is deze keer onvindbaar maar de buffelkopeend is gelukkig nu wel aanwezig. Na snel de patrijzen weer binnen gekopt te hebben zetten we koers richting de Zuidpolder

Het is alweer een tijdje geleden dat er bokjes gezien zijn dus vol verwachting beginnen we met struinen. Opeens is het Laurens die er eentje opstoot, en nog één en nog één. Ze zitten maar op een paar vierkante meter bij elkaar! Als ik er heen loop zien we opeens nog een vogel op de grond zitten die er niet helemaal goed uitziet, we kunnen hem zo oppakken. Na de vogel uitgebreid te hebben gefotografeerd stopt André hem in zijn tas om 'm  naar de Vogelklas te brengen.


Bokje
Als afsluiter kijken we nog even buitendijks voor waterrallen. Deze laten zich niet horen maar wel zingt er nog een cetti's zanger. Al met al vandaag een leuke dag gehad met weer 17 nieuwe voor de jaarlijst, een mooi begin voor de IJsselmonde-jaarlijst en natuurlijk de grote bur als hoogtepunt!

Vlnr: Andé, ik, Laurens en Sander
Fotograaf: Sander Elzerman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten