vrijdag 4 januari 2013

Kwade hoek en weer een verzwakte vogel!

De jaarsoorten worden uiteraard steeds lastig dus vanochtend stap ik rond kwart voor negen met Laurens en Keesvd Wind en Laurens vd Padt uit op de parkeerplaats bij de Kwade Hoek voor het kwartet (frater, sneeuwgors, ijsgors en strandleeuwerik). Na honderd meter horen we in het bekende gebiedje twee cetti's zangers zingen, altijd een leuk geluid om te horen.

Op de kwelders aangekomen is zoals gebruikelijk de groep sneeuwgorzen snel gevonden. Als we bij het zeekraal aankomen vliegen tot onze grote vreugde de strandleeuweriken opeens voor ons op en laten zich vervolgens weer geweldig bekijken, wat een gave beestjes!



Strandleeuwerik
Als we van deze fraaie vogels staan te genieten komt het groepje fraters voorbijgevlogen en is ook de derde soort binnen. Alleen de ijsgorzen moeten nog en als we een stuk verder gelopen zijn komt de groep van 26 exemplaren overgevlogen en is het kwartet compleet! Op het 'wad'  lopen verder nog veel zilverplevieren, bonte strandlopers en een lepelaar. 

Weer bij de auto horen we de brandganzen al uit de polder gakken en even later staan we naar de gemelde roodhalsgans te kijken. Hij zit mooi vooraan maar vliegt dan als enige gans een stuk naar achter en is lastiger te zien, helaas.
De groep brandganzen
Als de vogel in de groep oplost gaan we weer verder op zoek naar de zwarte rotgans die ook hier gemeld was. We kunnen helaas geen enkele rotgans vinden, laat staan een zwarte, dus we zijn weer snel uitgekeken. Na deze dip gaan we naar een bosje bij Stellendam waar appelvinken worden gemeld. We horen al snel een vogel roepen en eentje laat zich even later ook mooi bekijken. Een kleine barmsijs in een groep putters is nog een mooie bonus.

Weer in Ambacht aangekomen besluiten Laurens vd Padt en ik nog even een blik te werpen op de Sophiapolder waar Leo Boon eerder vandaag een tweetal kleine zwanen zag. We staan er nog maar een paar minuten als er twee zwanen uit het zuiden komen en richting noordoost het eiland verlaten. Het zijn de twee kleine dus we zijn precies op tijd! 

Nu deze soort binnen is besluiten we te kijken of de boomleeuweriken er nog zitten. We vinden al snel twee vogels en een los exemplaar. De losse blijkt er tam en niet te kunnen vliegen en zonder veel moeite kunnen we de vogel vangen. Na hem gefotografeerd te hebben wordt de dierenambulance gebeld. We hebben geen zin om op de ambulance te wachten dus we zetten de vogel bij Jan de Jong voor de deur met een briefje erbij onder welke doos hij zit.




Boomleeuwerik
Na de vogel achtergelaten te hebben besluiten we nog even bij het Perenlaantje te gaan zoeken naar houtsnippen. Deze laten zich niet vinden maar wel vliegt er nog een havik over. 

Al met al vandaag weer een leuke dag met weer 9 nieuwe voor de jaarlijst en net als gisteren hebben we weer een vogel geleverd aan de Vogelklas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten