dinsdag 1 januari 2013

Een vogelrijk 2013!

2012 is weer afgelopen en dat jaar heeft weer de nodige schitterende soorten met zich meegebracht. Het doel voor mij was om mijn levenslijst dit jaar tot de 350 soorten te brengen wat exact gelukt is! Veertien soorten had ik voor dit aantal nodig en dat waren niet altijd de minste.

Het begon op 11 februari toen het eindelijk lukte de giervalk van Zeeuws-Vlaanderen te zien. Deze kwam rechts over ons heen en liet zich fenomenaal bekijken! 

Giervalk
Op 31 maart volgde de tweede in de vorm van een zingende pallas' boszanger en nog geen week later de derde, een brilzee-eend op Texel!

Brilzee-eend
Weer zes dagen later zag ik één van de beste soorten van het jaar, een grijze wouw in Noord-Brabant.

Grijze wouw
Mei was misschien wel de beste maand voor mij dit jaar met maarliefst vier nieuwe soorten. Het begon op 2 mei toen er een zingende bergfluiter zat in Westervoort. Daarna kon ik op Bevrijdingsdag tijdens een geweldige dag op Texel een kleine geelpootruiter bijschrijven. Een kleine twee weken later kreeg ik ook een bairds strandloper in de kijker en daarna ook een grote franjepoot. Vier geweldige soorten!

Grote franjepoot
Juni was goed voor één nieuwe maar wat voor één, een schitterende kleine kokmeeuw liet zich prachtig bekijken op Texel, het eiland wat mij dit jaar maarliefst 6 nieuwe soorten opleverde!

Kleine kokmeeuw
Juli leverde voor mij geen nieuwe op maar augustus wel eentje, en weer een hele goede, een kortbekzeekoet bij Den Helder. De vogel was eerder al gezien bij Lauwersoog toen ik op vakantie was maar kwam gelukkig terug en liet zich schitterend bekijken.

Kortbekzeekoet
September leverde geen lifer op maar oktober was goed voor maarliefst drie nieuwe. De eerste diende zich aan op de zesde en was een langverwachte soort, een kleine vliegenvanger. Precies twee weken later zag ik een schitterende Siberische boompieper op Texel en op dezelfde dag, naar achteraf bleek, ook een Stejnegers roodborsttapuit, twee nieuwe op één dag dus. Verder ben ik in oktober een week op werkweek geweest in Rome wat ook de nodige soorten opleverde. Hierdoor miste ik echter wel de Kaspische roodborsttapuit op Texel wat ik, ondanks dat het nog een ondersoort is, erg jammer vind.

Stejnegers roodborsttapuit
De maand november leverde mij de schitterende steppeklapekster op Texel op. Naast deze fraaie klauwier zag ik in deze maand ook zeldzame ondersoort, een oosterse zwarte roodstaart die zich op een akker in Drenthe schitterend liet bekijken.

Oosterse zwarte roodstaart
De laatste maand van het jaar leverde geen lifers meer op maar wel de Zugmayeri huiskraai. 

Dit jaar heb ik uiteraard ook enkele nieuwe gemist, vale gier, citroenkwikstaart, iberische tjiftjaf, raddes boszanger en roodstuitzwaluw ontbreken helaas nog steeds op mijn lijst. 

Naast aan mijn levenlijst 'gewerkt' te hebben heb ik ook weer actief mijn jaarlijst bijgehouden. Dit jaar is het me gelukt mijn jaarlijstrecord van vorig jaar, 307, te verbeteren tot 314. Naast de bovengenoemde nieuwe soorten voor mij dit jaar waren er uiteraard nog veel meer mooie soorten, ringsnaveleend, twee steppekiekendieven, twee slangenarenden, een klein waterhoen, enkele kleinst waterhoentjes, aziatische en amerikaanse goudplevier, terekruiter, breedbekstrandloper, blonde ruiter, zwarte zeekoet, bruine boszanger, humes bladkoning, krekelzanger, baardgrasmus etc. Naast deze zeldzaamheden waren ook de witwangsterns in Drenthe, kraanvogels over de Gorzen, de pestvogels in het najaar, één van de laatste korhoenen op de Sallands heuvelrug, sperwergrasmussen op de Maasvlakte en nog vele waarnemingen meer onvergetelijk. 

Ringsnaveleend
Witwangstern
Amerikaanse goudplevier
Ook op het eiland IJsselmonde heb ik nog veel gevogeld en voor dit gebied zag ik dit jaar 6 nieuwe soorten, zilverplevieren, duinpiepers, steenloper, kleine barmsijzen, europese kanarie en rosse franjepoot. Verder zag ik op het eiland ook nog de welbekende buffelkopeend, een grote pieper, graszanger, kraanvogels, veel pestvogels, witoogeend en drie draaihalzen.
Duinpieper
Draaihals
Kraanvogels
Pestvogel
Naast al deze vogels stond de zomer vooral in het teken van vlinders, libellen en sprinkhanen. Zo zag ik door het land heen weer verschillende nieuwe soorten van deze groepen, veenbesblauwtje, veenbesparelmoervlinder, veenhooibeestje, kempense heidelibel, grote vuurvlinder, gentiaanblauwtje, bosdoorntje, wrattenbijter, spiegeldikkopje, pimpernelblauwtje, kleine heivlinder, gaffellibel, gewone bronlibel, zuidelijke oeverlibel en gevlekte glanslibel.

Wrattenbijter
Pimpernelblauwtje
Kempense heidelibel
Grote vuurvlinder
Ook op IJsselmonde stond de zomer in het teken van vlinders, libellen en sprinkhanen want er waren meerdere populaties tengere grasjuffers, zwervende heidelibellen, zwarte heidelibellen en ook eindelijk rivierrombouten. Verder vond ik nog een nieuwe sprinkhaan voor het eiland, de gouden sprinkhaan. 

Gouden sprinkhaan
Rivierrombout
Tengere grasjuffer
Al met al een onvergetelijk jaar met vele schitterende soorten en waarnemingen en de lijstjes heb ik natuurlijk ook allemaal bijgehouden.

Levenslijst: 350 soorten
Jaarlijst: 314 soorten
Zuid-Hollandlijst: 286 soorten
IJsselmondelijst: 199 soorten
Hendrik-Ido-Ambachtlijst: 179 soorten
Tuinlijst: 108 soorten
Eeuwige maandlijst: 2287


Libellen: 55 soorten
Vlinders: 48 soorten
Sprinkhanen: 34 soorten


Deze aantallen heb ik kunnen halen dankzij Herman vd Brand die altijd bereid was om met een goede soort even langs Ambacht te rijden om ons op te pikken en ook vele zaterdagen heb ik met hem mee kunnen rijden naar alle uithoeken van het land!

Iedereen een gelukkig en vogelrijk 2013 toegewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten