woensdag 2 januari 2013

Jaarsoorten scoren in Zeeland

Vanochtend kon ik om acht uur met Laurens en Laurens bij Leon Kazen instappen om een dagje in Zuid-Holland en Zeeland te vogelen om een flinke slinger aan de jaarlijst te geven. Gisteren zag ik er al 49 dus daar kunnen er nog wel wat bij. Het weer lijkt schitterend dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. De eerste bestemming is het Oudeland van Strijen voor de dwergganzen.

Voordat we in het gebied zijn heb ik mijn vijftigste jaarsoort al te pakken, een buizerd zit op een bord langs de weg. In het gebied duurt het niet erg lang voordat we vier dwergganzen vinden. Ze zitten vrij ver en zoals we gewend zijn verdwijnen ze af en toe in de greppels. Verder zijn een grote zilverreiger en een slechtvalk ook nog nieuwe voor het jaar.
Oudeland van Strijen
De volgende bestemming is de Ventjagersplaten waar regelmatig een zeearend wordt gezien. Een kwartier later staan we op de parallelweg van de N59 maar moeten we helaas constateren dat het geplaatste kunstnest leeg is. Wel worden grote en middelste zaagbek, kievit, toendrarietgans en pijlstaart gretig op de jaarlijst bij geschreven.

Bij de Grevelingen wordt zoals elk jaar een groep flamingo's gezien dus bij Battenoord klimmen we over de dijk om een blik op het water te werpen. Vlak langs de kant staat een viertal chileense flamingo's maar de grote groep met 'echte' flamingo's is hier helaas niet aanwezig. 

Chileense flamingo's
Een paar kilometer gaan we weer de dijk over en het duurt niet lang voordat we in de verte een roze vlek ontwaren. Het is de groep flamingo's die op grote afstand staan en met enige moeite kunnen we de chileensen, een caribische en enkele Europese flamingo's onderscheiden. Dichterbij de kant zit het echter ook vol met vogels want naast een flink aantal soorten steltlopers laat ook een kleine zilverreigers zich fraai bekijken.

Kleine zilverreiger
Een kilometer verder gaan we weer de dijk over in de hoop wat dichter bij de groep zuurstokken te staan. De zuurstokken staan echter niet meer in het water en blijken rondjes aan het vliegen te zijn. Weer eens een ander gezicht dan die verre roze stipjes! Als ze weer landen staan ze inderdaad wel een stuk dichterbij en laten zich nog wel mooi zien.

Flamingo's
Bij Goedereede was gisteren een roodhalsgans gemeld dus besluiten we daar even heen te gaan. Op de plek is een groep brandganzen snel gevonden maar de roodhals kunnen we niet zo snel ontdekken. Blijkbaar kijken we wat te vluchtig want even later wordt de vogel wel in dezelfde groep gezien.

Na deze dip rijden we snel door naar de Brouwersdam waar snel allerlei soorten jaarsoorten binnendruppelen, tureluur, roodkeelduiker, eiders, zwarte zee-eend, kuifduiker etc. We wisten dat vanochtend de kleine rietganzen goed vlogen dus als er een grote groep ganzen over zee aan komt zijn we extra alert. En inderdaad, een grote groep van ca. 250 kleine rietganzen komt mooi langs, gaaf!

Kleine rietganzen
In het Zeelandse deel is het over het algemeen een stuk leuker en dat is ook nu het geval. Voor de kust zwemt een flinke groep zwarte zee-eenden en na goed kijken zien we ook enkele grote zee-eenden ertussen zwemmen. Even later blijkt er vrij dichtbij een schitterend mannetje ijseend rond te zwemmen, wat een gaaf beest! Ook vliegt er opeens een blauwe kiekendief door ons scoopbeeld over zee, een raar gezicht!

IJseend
Naast deze fraaie soorten zwemmen er nog de gebruikelijke eiders, kuifduikers, roodkeelduikers, brilduikers en middelste zaagbekken. Bij de Spuisluis zien we de eerste paarse strandlopers van het jaar en een blik naar de Grevelingen levert maarliefst 6 grote sterns op!

Grote stern
Als we wat beter kijken zien we opeens dat de groep flamingo's hier zwemt. Die zijn dus een heel stuk verplaats en laten zich nu van dichterbij fraai bekijken.


Chileense, caribische en 'normale' flamingo's
We rijden na deze fraaie waarneming snel door naar de Stolpweg. Op een natte akker tellen we tussen de kieviten maarliefst 26 kemphanen. Een paar akkers verderop zitten er even later nog veel meer! Leuk zo in de winter! Verder zien we er nog een fraaie havik en hoor ik mijn eerste veldleeuwerik van het jaar.

In de Koudekerkse inlaag staat naast een groepje kluten ook en lepelaar en foerageren er drie zwarte ruiters. Bij de Burghsluis is de groep rotganzen, dus ook de zwarte rotgans, niet aanwezig. We kunnen dus snel door richting Neeltje Jans. Op één van de bekende boeien zien we vanuit de verte al wat zitten en even later staan kuifaalscholver op de jaarlijst. 

Kuifaalscholver
Even later staan we bij het Veerse Meer waar een ijsduiker met drie! parelduikers was gemeld. Het duurt niet lang voordat we het groepje gevonden hebben dat op grote afstand zwemt. Als we omrijden kunnen we, samen met Pascal Wink, de vogels in geen mogelijkheid terugvinden, helaas..

Veerse Meer
We zijn hier op ons verste punt dus we gaan weer richting het noorden. Bij Zonnemaire wordt het hele najaar al een flinke groep wilde en kleine zwanen gezien dus die willen we ook wel hebben. Vanuit de verte zien we de groep al zitten en van dichtbij laten ze zich erg mooi bekijken.Wilde en kleine zwanen
 We hebben eigenlijk nog één doel voor vandaag en dat is om alsnog de Zeearend bij de Ventjagersplaten te proberen. Dat is een aardige stukje rijden dus onderweg maken we de daglijst op en daar blijken zowaar 91 soorten op te staan! Daar kunnen er nog wel wat bij en zo zien we nog snel tafeleend, slobeend en sperwer.

Als weer weer parallel rijden bij de N59 en de Ventjagersplaten in beeld komen stijgt de spanning. Een donkere vlek op de paal maakt daar echter weer gauw een eind aan, de zeearend is binnen!
Zeearend
We moeten nog vijf soorten voor de 100 dus we besluiten die bij de Gaatkensplas te gaan scoren. Onderweg kregen we te horen dat de witoogeend er weer zit en met nog een paar soorten moet het lukken. Onderweg zien we een groepje koperwieken als 96ste soort en even later staan de  patrijzen bij de Gaatkensplas ook op de lijst. Het afscopen van de Gaatkensplas levert wel snel de witoogeend op de maar de buffelkopeend is helaas onvindbaar. Een groepje overvliegende putters telt ook nog voor de daglijst.

Witoogeend
We moeten dus nog één soort voor de honderd en bij hét heggetje voor ringmus is de honderdste soort ook binnen. Al met al een mooie dag met veel jaarsoort en een daglijst waar we trots op kunnen zijn!

Hèt heggetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten