woensdag 20 april 2011

Een zangrijke dag

Hugo M. had gevraagd met mij te vogelen en aangezien we vandaag vrij waren kwam dat mooi uit. We zijn begonnen in Polder Sandelingen waar de 2 sprinkhaanzangers tegen elkaar op aan het zingen waren. Ze werden bijgestaan door verschillende grasmussen, rietzangers en fitissen die met elkaar een mooi concert vormden. 

Rietzanger
We fietsen hierna verder richting het Develbos waar zich langs het spoor een luidzingende nachtegaal bevindt. Tevens horen we vanaf hier al de eerste snor vanuit de Devel zijn onafgebroken ratel voortbrengen. Bij de Devel aangekomen is het een 'lawaai' van vanjewelste. Er zingen over de gehele Devel verspreidt zo'n 25 rietzangers waar ook nog eens een flink aantal blauwborsten, rietgorzen, 4 snorren en een sprinkhaanzanger doorheen zingt. Super!! Als we dit zo aan het beluisteren zijn gaat er ook nog een roerdomp hoempen en vliegen er wat bruine kiekendieven heen en weer.

Blauwborst


Rietzanger
Als we hier zijn uitgekeken/geluisterd gaan we richting het pontje van Puttershoek om naar 2 sneeuwganzen langs de Oude-Maas te gaan die in de Hoekse Waard zitten. Onderweg naar de sneeuwganzen worden we toegezongen door gele kwikstaarten, een sprinkhaanzanger, grasmussen, kneuen en boerenzwaluwen. Op de plek aangekomen zien we dat het een heel eind is om naar de sneeuwganzen toe te lopen. Daarom scopen we van grote afstand onder het genot van luid zingende blauwborsten, rietzangers en grasmussen de weilanden af. En met succes want het duurt niet lang of we vinden de twee sneeuwganzen. 

Grauwe ganzen met kuikens
Na hier alles een beetje bekeken te hebben gaan we gauw weer terug naar IJsselmonde. In de plasjes nabij de A29 lopen 16 kluten en wat kleine plevieren die zich erg leuk laten bekijken!


Kluut

Kleine plevier
Hierna pedaalden we weer verder richting de Jan-Gerritsen polder. In de ruigtes werd het paartje roodborsttapuit gauw gevonden net als een beflijster. Doordat ze de bouwdok weer aan het uitgraven waren was er niet veel te beleven op wat kleine plevieren en vele oeverzwaluwen na. Erg leuk is wel dat de oeverzwaluwen nesten aan het graven waren in de wanden van de bouwdok. 

Oeverzwaluwwand
Aan de rivier zit de cetti's zanger luid te zingen en zie ik mijn eerste oeverloper van het jaar. Verder zingen er de nodige blauwborsten, grasmussen, kneuen en rietzangers. 

Oeverloper
Hierna worden de Carnisse grienden opgezocht waar we in totaal een mooi aantal van 5 gekraagde roodstaarten horen zingen. De meesten laten zich erg mooi zingend bekijken boven in de wilgen. Gaaf!! Behalve de gekraagde roodstaarten horen we uit de wilgen ook een luidzingende nachtegaal en de bekende zang van een cetti's zanger. 


Gekraagde roodstaart (man)
Hierna fietsen we door naar de Rhoonse grienden waar we ook enkele gekraagde roodstaarten, wat bergeenden en een matkop zien. Verder is het hier erg rustig zodat we besluiten weer gauw door te rijden richting het haventje van Rhoon. Onderweg komen we opeens twee nachtegalen tegen waarvan één zich erg leuk laat bekijken!
Nachtegaal
Op de slikplaten naast het haventje foerageren als we aankomen een zestal futen en verder wat visdieven. Na enkele minuten komt er opeens een lepelaar naar beneden en komt er een groenpootruiter te voorschijn. Leuk!!

Lepelaar

Groenpootruiter
De volgende bestemming ligt in Poortugaal voor de zwarte mezen. Als we op de plek aankomen horen we gelijk al een vogel zingen dus zetten we onze route gauw voort richting Rhoon waar gisteren enkele tapuiten waren gemeld. Op de plek aangekomen duurt het dan ook niet lang voordat we enkele tapuiten in beeld hebben. We komen uit op 5 exemplaren, 3 mannetjes en 2 vrouwtjes. 

Tapuit (vrouw)

Tapuit (man)
We fietsen hierna weer terug richting de Gaatkensplas. Onderweg komen we ook nog een tapuit, wat huiszwaluwen en 2 tureluurs tegen. Bij de Gaatkensplas aangekomen laat de buffelkopeend zich niet vinden maar uit de bosjes komt wel de zang van mijn eerste braamsluiper van het jaar. 

Visdieven
Bij de Oude-Barendrechtse brug beginnen na wat fluiten 2 nachtegalen te zingen en verder horen we onze eerste koekoek weer van het jaar. Als we terug weer door het develbos gaan horen we nog maar één snor en verder zingt er ook weinig meer in vergelijking met vanochtend. 

In Polder Sandelingen sluiten we de de leuke en vooral ook zangrijke dag af met 2 zomertalingen

Blauwborst

Geen opmerkingen:

Een reactie posten