zaterdag 9 april 2011

Dagje IJsselmonde met 2 knallers!

Om kwart voor acht arriveerden Jan en ik vanochtend in het veld en zien we René L. staan. We fietsen naar hem toen en hij verteld het blijde nieuws dat hij net waarschijnlijk een porseleinhoen heeft gezien!! Na eventjes zoeken zien we de vogel naar de andere kant van de sloot vliegen en kunnen wij zijn waarneming bevestigen. Hij laat zich even mooi zien tegen de kant aan maar verdwijnt dan in de begroeiing. Eventjes later komt hij er echter weer uit en laat zich schitterend bekijken bovenop een pluk riet. Super gaaf en voor mij de eerste op IJsselmonde!

Porseleinhoen
Fotograaf: Jan de Jong
Als we het hoentje aan het bekijken zijn vliegen er nog 3 grutto's over en zingen er 2 blauwborsten en een rietzanger en erg veel fitissen. Na een tijdje laten we het beestje met rust en gaan op zoek naar de zomertalingen. 2 paartjes zijn al gauw gevonden en laten zich weer leuk bekijken. 

We vertrekken hierna weer naar de andere kant van de snelweg waar nog steeds een blauwborst zit te zingen. Verder stoten we daar in de nabij gelegen weilandjes 23 watersnippen op en zitten er nog 2 bergeenden, tureluurs, slobeenden en een paartje wintertaling. De beflijster van gisteren kunnen we nu niet meer vinden maar we zien wel weer enkele gele en witte kwikken. 

Bij de volgende bestemming, de Kleine duiker, zit er behalve een paartje bergeenden en enkele fitissen niets. Langs de Oude-Maas horen we nog wel een matkop en bij de Oude-Barendrechtse brug zingen mijn eerste 2 nachtegalen weer van het jaar. Dankzij de aanwezige steigers klimmen we even op één  van de twee palen om te kijken of er nog wat trek is maar behalve veel postduiven levert dat niks op.




In de plasjes ten oosten van de A29 foerageren zo'n 15 kluten en verder is het ook hier erg rustig. Bij de Jan Gerritsepolder zoeken we even maar uiteindelijk vinden we wel de gemelde beflijsters en roodborsttapuiten. Vooral de mannetjes beflijster laten zich erg leuk bekijken en tevens zingen er ook mijn eerste grasmussen van het jaar en krioelt het van de blauwborsten en fitissen.

Blauwborst
Beflijster
Fotograaf: Jan de Jong
In de kleine bouwdok zien we 4 kleine plevieren, een tureluur en verder is het erg rustig hier. Op de Oude-Maas foerageren nog 8 kluten, mijn eerste twee witgatjes dit jaar voor IJsselmonde en ik hoor een strofe van de cetti's zanger.

Kluut
Fotograaf: Jan de Jong
We vervolgen onze route richting de Carnisse grienden voor gekraagde roodstaarten maar een korte stop langs de Gaatkensplas levert ook weer de buffelkopeend op. In de grienden zingen erg veel zwartkoppen en fitissen en als we bijna helemaal bij het eind zijn zit er opeens een vogeltje in een wilgje. Als we onze kijker erop zetten is het 'Draaihals!!' Hij laat zich even mooi zien maar vliegt dan de griend in. 'Die is kwijt' denken we maar na een paar minuten komt hij weer terug gevlogen en gaat op het pad foerageren. In de tijd dat wij er zijn vliegt hij af en toe de griend in maar komt heel de tijd weer terug naar het pad en laat zich schitterend bekijken! Tevens zingt er ook weer de eerste gekraagde roodstaart als we naar de draaihals aan het kijken zijn. 


Draaihals
Fotograaf: Jan de Jong
De Rhoonse grienden lijken in tegenstelling tot de Carnisse grienden wel uitgestorven en we zien hier dan ook vrijwel niks. Bij het haventje van Rhoon zitten wel 12 kluten, een tureluur en een schitterend paartje bruine kiekendief die ook zelfs paarden. Gaaf!!

Bruine kiekendieven
Fotograaf: Jan de Jong
Terug door de polders richting huis leverde nog wat roeken, kneuen, tureluurs, ringmussen en graspiepers op. Ook een paartje patrijzen langs de Poelweg is noemenswaardig. De Buffelkopeend zwemt nog steeds op de gaatkensplas en ook zien we nog een beflijster in de Jan Gerritsenpolder. Verder gaat de route terug helemaal langs de Oude-Maas maar tot Zwijndrecht zien we enkel een bruine kiek, matkoppen, fitissen, enkele blauwborsten en dat was het wel. Met een ransuil op een niet-nader-te-noemen-plek sluiten we deze schitterende vogeldag met 2 knallers af.

Roodborsttapuit
Fotograaf: Jan de Jong

1 opmerking:

  1. Hoi Cornelis,
    Helemaal leuk dat de porseleinhoen een nieuwe soort voor ijsselmonde was.
    Fijn dat ik op deze manier wat terug kan doen voor de mooie soorten die ik dankzij jou heb gezien.(witwangstern,draaihals en strandleeuwerik)
    Groetjes Rene Los
    Ps. Die ransuil vindt ik nog wel voor de bigday;)

    BeantwoordenVerwijderen