donderdag 21 april 2011

Steltloperdagje!!

We begonnen deze dag met een lepelaar op weg naar het pontje van Puttershoek. Lepelaars zijn vrij schaars op IJsselmonde en we moeten het eigenlijk doen met af en toe een overvliegend exemplaar en soms zijn ze kort ter plaatse zoals deze!

Lepelaar
Als we IJsselmonde verlaten hebben zetten we koers richting Polder Groot Koninkrijk om de gemelde steltkluten te zoeken. Onderweg naar de plek van de steltkluten horen we veel rietzangers, blauwborsten, grasmussen en 6 sprinkhaanzangers. Ook leuk is een beflijster en een paartje roodborsttapuit die zich erg leuk laat bekijken.

Roodborsttapuit (man)
Bij het bewuste plasje aangekomen blijken de steltkluten vertrokken maar ondanks dat weten we ons hier nog wel een half uur te vermaken met de nodige bosruiters, groenpootruiters, kleine plevieren, zwarte ruiter, lepelaars en zomertalingen. Tevens zit er nog een tapuit en vliegen er wat boompiepers over. 

Bosruiter

Lepelaar
Als we hier zijn uitgekeken zetten we koers naar de Brabantse Biesbosch om aldaar steltkluten te zien. Onderweg zien we verschillende reeën, gekraagde roodstaarten, gele kwikken, tuinfluiter, ringmussen en een snor. Eenmaal op de pont zien we al gauw een visarend vliegen die even boven de Spieringpolders blijft hangen en dan weer gauw doorvliegt. Leuk!!

In de Spieringpolders is het zoals altijd rustig en we fietsen dan maar ook gelijk naar de hoek waar de steltkluten waren gemeld. Van de vier steltkluten van gisteren is er nog maar één over hij laat zich leuk bekijken. 



Steltkluut
Verder zitten er in dit deel van Polder Hardenhoek veel wintertalingen, kluten, zomertalingen, kleine plevieren en wat groenpootruiters.

We fietsen hierna onder het genot van zingende grasmussen, blauwborsten, gekraagde roodstaarten en een cetti's zanger verder richting het bezoekerscentrum waar we van plan zijn een draaihals te vinden. Helaas lukt het niet maar met verschillende nachtegalen, reeën, boompiepers, oeverzwaluwen en gekraagde roodstaarten mogen we niet klagen.

Ree
Hierna fietsen we langs Polder Malta, door de polders terug naar de Hardenhoek. Bij de boerderij van Staatsbosbeheer zitten wat tapuiten en m'n eerste paapje van het jaar. Verder foerageren er op het slik veel groenpootruiters, groepjes kemphanen, bosruiters, witgatjes, zomertalingen, bonte strandloper, kleine plevieren en even later vinden we ook de amerikaanse wintertaling dus de vele wintertalingen. De AmWita zit er ver dus gaan we wat dichterbij. Daar proberen we onder het gehoemp van een roerdomp wat foto's van het beest te maken wat nog aardig lukt ook. 


Amerikaanse wintertaling
Hierna houden we het voor gezien en nemen we afscheid van een mooi dagje met steltlopers!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten