vrijdag 22 april 2011

Dagje warmte

Gisteren toch besloten om met Jan naar Tiengemeten te fietsen. Als de ross' meeuw weer gemeld zou worden zouden we gelijk daar heen gaan maar helaas gebeurde dat niet. Om zeven uur vertrekken we uit Ambacht met onderweg nog een zomertaling in Polder Sandelingen en nabij de A29 zien we nog wat kluten en kleine plevieren. Als we eenmaal door de Heinenoordtunnel zijn wordt het fietsen saai en we zien erg weinig op wat gele kwikken en dergelijke na. Uiteraard checken we onderweg de nodige groepen meeuwen of de gemelde ross' meeuw er misschien niet tussen zit maar helaas...

We waren iets te vroeg voor de pont van tien uur dus vogelden we nog wat bij het gehucht Nieuwendijk. Dat leverde nog wat grutto's, tureluurs, bruine kieken en een ijsvogel op. Verder zitten er ook nog opvallend veel brandganzen in de polder.

Grutto
Brandgans
Eenmaal op het eiland aangekomen kon het vogelen beginnen maar helaas viel alles een beetje tegen. Het was inmiddels erg warm en ook het waterpeil was erg hoog waardoor erg weinig slik dus ook weinig steltjes te zien waren. Bij de eerste stop uiteindelijk toch nog 11 groenpootruiters, 2 kleine plevieren, 3 kemphanen, zilverplevier en een zwarte ruiter. Helaas alles wel erg ver weg...

Zilverplevier
Een stukje verder hadden we in een grote groep kokmeeuwen zo'n 15 dwergmeeuwen die mooi aan het foerageren waren boven de plassen. Leuk! Tevens hier nog een kleine zilverreiger en wat lepelaars.

Dwergmeeuw (rechtsonder)
Hierna weer verder gereden en een stukje verder nog wat groenpootruiters, 3 bosruiters, witgat en heel erg ver een groepje kemphanen en wat grutto's. Helaas hier en op de andere plek geen steltkluten kunnen vinden. Wel leuk is een visarend die vanaf de Brabantse kant aan komt zweven en na even wat te jagen op het eiland land.

Visarend
Mede door de warmte houden we het voor gezien op het eiland en we nemen de boot van twee uur weer terug. De terugweg verloopt erg moeizaam wat grotendeels veroorzaakt wordt door het woord: 'duf' en door de warmte. We besluiten daarom ook niet meer naar Numansdorp te gaan (een erg slechte keus aangezien er wel strandplevieren, temminck's en kleine strandlopers waren gezien...) maar gelijk naar huis.


Boerenzwaluw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten