zaterdag 21 mei 2022

Witoogeend in de Zegenpolder!

Vanochtend ga ik nog een keer extra richting de Zegenpolder om nog een beter beeld te krijgen van de aanwezige kievitenfamilies. Gisterenmiddag kon ik nog twee grote kuikens terugvangen om hun conditie te bepalen, maar het valt soms tegen om overal de kuikens en families te vinden. Zeker als de kuikens groter worden kunnen de families lastig te vinden zijn, omdat de ouders soms ook elders zijn. 

Scholekster (in 2020 als broedvogel geringd)

Grote kievitskuikens

Kuikens kan ik vanochtend helaas niet (terug)vangen, maar in de polder wordt ik opeens verrast door een schitterend mannetje witoogeend. Samen met wat kuifeenden zwemt hij in de brede wetering die door de polder loopt en vanuit de auto is die mooi te zien. Deze broedvogel uit Oost-Europa is een zeldzaamheid in Nederland en op IJsselmonde is de vorige toch alweer een jaar of vijf geleden. Leuke verrassing!

Witoogeend

De vogel laat zich van buiten de polder lastig zien, maar enkele vogelaars lukt het toch om 'm nog mooi in beeld te krijgen. Uiteindelijk blijkt op basis van de foto's dat de vogel zeker ongeringd is en dat hij nota bene de volgende dag in de Nieuwe Driemanspolder in Zoetermeer werd gefotografeerd!

Witoogeend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten