zaterdag 28 mei 2022

Akkervogels in de Zwijndrechtse Waard

Om meer van de kieviten op IJsselmonde te begrijpen, was het idee om dit jaar ook de populatie in de laatste polders van Zwijndrecht wat nauwkeuriger te volgen. Vanochtend doe ik dus een rondje om te kijken hoe het erbij staat. Het eerste stuk wat ik bekijk is het laatste stukje akkerland van Ambacht, tussen de Langeweg en de A16, waar zowaar nog een vervolgnest ligt van kievit (de eerste leg was hier mislukt) en ook een kleine plevier ter plaatse is. Hier jaarlijks wel een broedvogel op de akkers, maar schaars. Ook blijken her en der bosrietzangers gearriveerd te zijn, leuk natuurlijk! Vooral blij word ik echter van twee paartjes kieviten met twee mooie jongen (ca. 3 weken) op een paardenweitje langs Geerweg. Mooi!! Ze lopen dicht tegen de weg (met bomen) aan en zijn goed aan het verkeer gewend, ze laten zich dus goed zien.

Kievitkuiken

Paardenweitje naast de weg

Langs de Lindtsedijk blijken even later geen kieviten met kuikens aanwezig, maar wel erg mooi zijn twee alarmerende families scholekster. Eentje heeft er zelfs drie jongen! Ook in Polder het Buitenland loopt een familie scholekster, maar aangezien ze in de spruiten lopen valt het tegen om het aantal jongen te tellen. Min. 1 in ieder geval, dus scholekster doet het hier toch wel goed zo lijkt het. Ook kom ik hier nog meerdere paartjes gele kwikstaart tegen. Een typische akkervogel, maar omdat het aantal akkers aardig is geslonken, zijn er niet zoveel meer in het oostelijke deel van IJsselmonde.

Familie scholekster

Gele kwikstaart

Kievieten zijn er overigens nog wel, maar de meeste hangen wat rond en een deel bebroed nog de vervolglegsels. Afwachten dus wat de rest van het seizoen gaat brengen, maar er lijken in ieder geval wel kuikens groot te worden. Ben benieuwd! 


Kieviten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten