vrijdag 31 mei 2019

Bruine korenbouten en verrassende torenvalken

Afgelopen week was weer een week waarin veel nieuwe broedvogels van IJsselmonde ingestipt konden worden. Zo vond ik bijvoorbeeld toch weer een territoriale ringmus in de Zwijndrechtse Waard, langs de Langeweg! Een avondronde in Hitland-Zuid leverde tevens nog roepende jonge ransuilen, een baltsende bosuil en enkele waterrallen op. Vanochtend is het echter tijd om weer eens een ochtendronde daar te doen, en met een aantal spotvogels, bosrietzangers, groene specht en grauwe vliegenvanger is dat niet saai!

Aangezien deze week in Ambacht een bruine korenbout is ontdekt, een libel die ik nog nooit eerder zag op IJsselmonde, check ik op de terugweg nog enkele veelbelovende locaties in Ridderkerk. Dat levert helaas niet de gewenste soort op, zodat ik ook maar gelijk langs het braakliggend terreintje in Ambacht rijdt. Daar heb ik snel een bruine korenbout gevonden, maar het blijkt een mannetje te zijn: een andere dus dan het exemplaar eerder deze week, fraai!!
Bruine korenbout
Naast deze prachtige soort kom ik ook nog een vuurlibel tegen, ook een soort die hard is toegenomen op IJsselmonde en al veel meer verspreid is dan bruine korenbouten. Maar wellicht dat die hetzelfde gaan doen?!
Vuurlibel
's Middags kan ik het ondanks het warme weer toch niet laten om nog even op pad te gaan in de buurt van Ridderkerk. Eén van de eerste plekken die ik aandoe is het Oosterpark, en daar vind ik nota bene vrijwel gelijk een bruine korenbout. Gaaf en toch deze zeldzame libel dus ook zelf op IJsselmonde gevonden...
Oosterpark
In wat vergeten akkertjes zie ik even later nog wat zingende gele kwikstaart en vind ik nog een broedende scholekster, waarna ik rond knooppunt Ridderkerk misschien wel de grootste verrassing van de dag zie. In het viaduct vind ik namelijk maar liefst twee nesten van torenvalken, en aan de andere kant van de weg hangt ook nog een derde paar rond! Dat er veel torenvalken rond de snelweg rondhangen wist ik wel, maar dat er hier drie paar zouden zitten had ik niet verwacht! Een verrassende uitkomst van deze mooie middag!
Jonge torenvalken
Ook rijd ik nog een rondje door Rotterdam-IJsselmonde, zodat ik op twee plekken nog territoria van scholekster kan instippen. Zo vult de kaart langzaam op IJsselmonde... 
Scholekster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten