zaterdag 4 mei 2019

Succesvolle voorbereiding op de Big Day!

Als voorbereiding op de Big Day die volgende week zaterdag gepland staan, doen Lauren van der Wind en ik vandaag een rondje over IJsselmonde. Een tijdje geleden was een grote stern ingevoerd langs de Oude-Maas, nabij Rhoon, dus dat is de eerste plek die we aandoen. Eerst checken we nog het Klein Profijt voor kleine bonte specht, maar die willen helaas niet. De grote lijster daarentegen wel, want vrijwel gelijk bij aankomst zien we inderdaad een grote lijster lopen, en pardoes vliegt hij met voer naar een nest: bingo! Dat moet volgende week een eitje zijn... Overigens na een aantal jaar eindelijk weer een zeker broedgeval op IJsselmonde, dus erg gaaf!

Leuk is ook nog een appelvink die overvliegt, maar die moet je dan eigenlijk volgende week hebben.. Bij Poortugaal zoeken we tevergeefs naar goudhanen, waarna we richting Bos Valckesteijn gaan voor goudvinken. Op één van de twee plekken die we weten horen we inderdaad een exemplaar roepen, leuk! Een schuwe en misschien wel lastigste broedvogel van IJsselmonde. In wat tuinen in Rhoon blijkt een zingende goudhaan gelukkig nog aanwezig, waarna we de belangrijkste soorten wel gehad hebben.
Goudhaan
We gaan de hele havens nog door en stippen daar de nodige holenduiven, scholeksters en zwarte roodstaarten nog in, waarna we in Rotterdam-Zuid een melding van een rietgans gaan checken. Deze was pas ingevoerd als toendrarietgans (met foto), dus de hoop is dat we deze volgende week ook nog kunnen doen! Na aankomst is de gans snel gevonden, en het blijkt zowaar een kleine rietgans te zijn! Helemaal leuk natuurlijk, en gezien de locatie (midden in de stad) zou deze midden in de nacht wel moeten lukken. In het Donckse bos horen we even later nog goudhaan, vuurgoudhaan en boomklever, dus als dat trio ook op de Big Day gaat lukken kan het niet meer mis gaan...
Kleine rietgans

Nu we de voorbereiding succesvol hebben afgerond checken we nog even de Sophiapolder, je weet immers maar nooit! Dat blijkt ook nu wel weer, want in eerste instantie zien we op de bekende groenpootruiters en kemphanen na niet veel bijzonders lopen. Door het opkomende water loopt er toch opeens een zilverplevier bij, leuk!
Zilverplevier
Als het water op z'n hoogst is blijkt er tussen de groenpootruiters zowaar ook nog een kanoet te lopen. Een betere soort nog dan de zilverplevier, en erg leuk om weer eens zeldzame steltlopers op de Sophiapolder te zien. De Crezéepolder wordt vandaag de dag velen malen meer gecheckt, maar dat blijkt dus maar weer eens onterecht te zijn...
Kanoet
Al met al een mooie dag om de Big Day van volgende week met veel vertrouwen tegemoet te zien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten