zaterdag 25 augustus 2018

Wat plantjes en leuke augustussoorten!

Het is regenachtig vanochtend, dus het duurt even voordat ik naar buiten ga. Uiteindelijk is dan toch het moment daar, ook al is het natuurlijk niet droog. Samen met Matthieu Plaisier regen ik dus even later nat in de Crezéepolder, en dat eigenlijk voor niks. In de polder zien we naast de eerste pijlstaart, niet heel veel meer dan veel gele kwikstaarten en een vijftal paapjes. Alleen de gebruikelijke zomertalingen, lepelaars, watersnippen en dergelijke natuurlijk.
Paapje
Omdat Matthieu vanochtend alle braakliggende terreinen al heeft gedaan, schiet er niet veel over om nu nog een rondje door de Zwijndrechtse Waard te maken. Omdat daar van de week een aantal leuke plantensoorten waren gevonden nemen we die ook gelijk mee. Zo zien we vijfdelig kaasjeskruid, vederesdoorn, klein glaskruid, mierikswortel, mottenkruid, kleine majer en knopkroos. Toch niet onaardig.
Mierikswortel
Mottenkruid
Het is natuurlijk najaar, dus de planten mogen niet te lang de aandacht krijgen. Niet veel later zijn we Zwijndrecht dan ook uit, waarna we langs de Munnikendevel al snel op een bonte vliegenvanger stuiten. Altijd een leuke soort, en typisch voor deze tijd van het jaar! Hij laat zich zoals gebruikelijk slecht zien, dus al snel zitten we weer op de fiets naar de volgende verrassing.

Die komt echter niet in het Develbos, waar we nog wel een matkop horen, maar in het Waalbos! Bij aankomst is gelijk duidelijk dat het water in wat plasjes laag staat, dus in deze tijd is dat spannend voor porseleinhoentjes. Deze rallen uit Oost-Europa willen dan nog weleens graag op drooggevallen slik van beschutte plasjes met riet lopen. Dat ziet er dus uitstekend uit, zeker als ik na even scannen een waterral in m'n beeld heb. Er zitten dus rallen! Na een paar minuten is het dan inderdaad ook raak, want opeens loopt er een porseleinhoen open en bloot. Snel roep ik Matthieu en niet veel later stellen we vast dat er zelfs twee zitten! Altijd een leuke soort om te vinden en dit jaar was het op IJsselmonde nog niet gelukt.
Porseleinhoen
Omdat we net achter een rietkraagje staan hebben ze ons niet door. Ze laten zich fantastisch bekijken! Zo is het toch nog goedgekomen met die goede vogelsoort vandaag. Overigens is het net als de bonte vliegenvanger wel een typische eind augustussoort. Maar dat maakt het uiteraard niet minder leuk...
Porseleinhoen in het plasje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten