dinsdag 21 augustus 2018

Twee leuke Oost-Europeanen!

Ondanks dat ik nu zelf al veel aan het ringen ben, wil ik toch zo nu en dan nog wel naar Meijendel. Vandaag komt dat eindelijk weer eens uit, zodat ik in de schemer samen met Eveline van der Jagt, die hier eens komt kijken, richting de hut loop. Daar hebben Rinse van der Vliet en Vincent van der Spek de netten al in gereedheid gebracht en zijn er nog twee porseleinhoentjes aanwezig die aan het eind van de nacht zijn gevangen. Een adult en een juveniele vogel. Prachtig om deze rallen zo te zien, ook al had ik vorig jaar ook al meerdere malen dat voorrecht...
1kj porseleinhoen
De netten zijn verder aan het begin van de ochtend tamelijk leeg, en ook zit er qua trek eigenlijk niks noemenswaardigs in de lucht. Wel vangen we gebruikelijke soorten als gekraagde roodstaart, bosrietzanger, kleine karekieten, rietzangers, wat fitissen en braamsluipers. Om half 10 hangt nog wel een vink in het net. Een soort die we hier toch niet veel vangen.
Vink
Later op de ochtend blijft de diversiteit aanhouden, met als leuke toevoeging een boompieper! Dat blijft toch altijd leuk om die te vangen. Hij werd overigens in een zakje binnen gebracht met 'nog een boompieper'. Twee zakjes dus. Als ik de tweede echter voel, blijkt die toch wel een tikkeltje zwaarder te zin. Groot is dan ook de verrassing als er een heuse draaihals uit komt! Een typisch ringersgrapje, maar niet minder leuk... En de soort al helemaal niet natuurlijk. Wat blijven dat toch bizarre beesten, die hun nek in allerlei bochten kunnen wringen.
Boompieper

Draaihals
En dan volgt nog de laatste ronde, waarin bijna alle netten leeg zijn, op een paar netten na. Daar is een flock vogels doorheen getrokken, wat niet alleen een bonte vliegenvanger oplevert, maar ook een sperwergrasmus! Net als draaihals een typische doortrekker vanuit Oost-Europa in deze tijd van het jaar, alleen dan toch nog net een tikkeltje zeldzamer. Een paar jaar terug kon ik er ook al eentje uit de nette halen, maar het blijft een fantastische soort!
Bonte vliegenvanger

Sperwergrasmus
Al met al dus gelijk een hele fijne dag in Meijendel, met uiteindelijk ook nog 24 soorten en natuurlijk die twee Oost-Europeanen! Voor de totalen zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten