maandag 6 augustus 2018

Sporenkievit! Maar een wilde??

Op 16 juli werd langs de Slootweg, in de Wieringermeer (Noord-Holland) een sporenkievit gevonden. Deze soort vanuit het verre Zuid-Oosten, in de hoek van Griekenland en Israël, is echter al vaker in Nederland gezien, maar werd nooit als wild beschouwd. De exemplaren die Nederland aan deden mankeerden altijd wat, zoals kapotte veren of ring. Tekenen die op gevangenschap wijzen. Voordat ik op vakantie ging bleek dat dit exemplaar geen rare mankementen had, en dus zomaar als wild zou kunnen worden beschouwd.

Heel zenuwachtig word ik tegenwoordig niet meer voor nieuwe soorten, en al helemaal niet voor mogelijke ontsnapte, maar ik was toch wel blij dat het exemplaar nog steeds aanwezig bleek na mijn vakantie. Vanochtend begin ik echter eerst nog in de Zegenpolder van Rhoon met het opzetten van mijn afstudeeropdracht. In de polder aldaar hoop ik de komende twee maanden vogels te gaan vangen voor onderzoek, en vandaag zijn een aantal rietgorzen de eerste vogels die ik ring. Erg leuk!
Zegenpolder
Rietgors
In de loop van de middag ben ik thuis, waarna toch de autorit richting het noorden maar aanvaard gaat worden. Het is toch nu of nooit. Na een vrije lange rit, waarbij nog een stuk berm in de brand staat wat de nodige vertraging met zich meebrengt, komen we bij het bollenveldje aan. Het zit vol met vogels, maar de sporenkievit loopt helaas niet op de plek waar hij de laatste weken zat. Overdag tenminste. Ondertussen is het al half 7 en dan werd de soort meestal gezien ver op de akkers. Een stuk lastiger dus, maar wie weet.
Leuk bollenveldje
Het is niet saai met bosruiters, zwarte ruiters, grutto's en een slechtvalk, maar gelukkig zie ik om 19:00 toch opeens de sporenkievit tussen de kieviten staan. Fijn! De afstand is groot, maar de soort is gelukkig binnen! Het zou toch zonde zijn om dat hele stuk voor nop te hebben gereden... En nu nog wachten op het oordeel van de CDNA, anders was 't wellicht alsnog voor nop...
Sporenkievit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten